Δ. Κουτσούμπας: Αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση για την πανδημία

Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, μίλησε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

O Κ. Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: “Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 7 Απρίλη του ‘20, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας οι Νοσοκομειακοί γιατροί – “ήρωες” τους λέγατε τότε και τους χειροκροτούσατε – με τις κινητοποιήσεις τους, έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, έσπαγαν τη σιωπή που θέλατε να επιβάλλετε και διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!

Τι ζητούσαν; Τα αυτονόητα:
-μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών,
-πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένα χρόνο μετά, τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Ειπώθηκαν ήδη οι αριθμοί. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή τους.

Εσείς βέβαια, μας αραδιάζετε για μια ακόμη φορά νούμερα και στοιχεία για να μας δείξετε ότι, τάχα, τα έχετε πάει καλύτερα απ’ τις άλλες χώρες της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου. Θα σας το ξαναπούμε κι εμείς για μια ακόμα φορά. Δεν μας αφορά αυτή η μακάβρια στατιστική κι αυτές οι ανούσιες συγκρίσεις!

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα μοντέλα σας κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Παντού αναδείχθηκε η θλιβερή κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Παντού, ως προτεραιότητα των κυβερνήσεων, τέθηκε η προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Παντού οι εργαζόμενοι αφέθηκαν απροστάτευτοι στο έλεος της αρρώστιας και της κρίσης. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος”.

Συνέχισε λέγοντας πως: “Ένα χρόνο τώρα, οι επιλογές σας επιβεβαιώνουν, ότι κριτήριό σας δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας, συνολικά οι ανάγκες του λαού μας, αλλά οι ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, του σάπιου συστήματος που υπηρετείτε!
Κάτω από αυτή την οπτική, μπορεί να βρει κανείς τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Ερωτήματα αμείλικτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας, η οποία δε διαφέρει και πολύ από τη διαχείριση των άλλων αστικών κυβερνήσεων. “Σόι πάει το βασίλειο”, λέει ο λαός μας.

Γιατί, για παράδειγμα, η κυβέρνησή σας οδηγείται σε αλλεπάλληλες παλινωδίες, οδηγείται ένα χρόνο τώρα, σ’ αυτό το “αλαλούμ”, στο “άνοιξε κλείσε”, με τα lockdown πάνω στα lockdown; Ρωτάει ο απλός κόσμος: Πως γίνεται με πάνω από 3.000 κρούσματα καθημερινά να ανοίγουν δραστηριότητες που έκλεισαν με πολύ λιγότερα”;

Σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως: “Οι ανάγκες της οικονομίας σας επιβάλλουν το “σταδιακό” όπως λέτε άνοιγμα και όχι γιατί σας έπιασε ο πόνος για τον αν ο κόσμος έχει κουραστεί. Που όντως έχει κουραστεί. Όχι όμως τόσο από τα μέτρα, όσο από τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και την υποκρισία της πολιτικής σας.

Κλείσατε τον κόσμο 5 μήνες στα σπίτια του. Τα παιδιά κουτουλάνε πίσω από τις οθόνες. Σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Επαγγελματικές σχολές όλα κλειστά.
Ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων συνέχισε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του, ένα άλλο επίσης πίσω από μία οθόνη χωρίς αρχή, μέση και τέλος στη δουλειά και ένα ακόμα είναι σε αναστολή και στην ανεργία με ανεπαρκή στήριξη.

Κλείσατε την πλειοψηφία των φτωχών επαγγελματιών, των μικροεπιχειρηματιών, ενώ όλες οι βιομηχανικές ζώνες δουλεύουν στο φουλ.
Κλείσατε πάρκα, χώρους άθλησης, πολιτισμού, κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε με μέτρα ασφαλείας, να σπάσει λίγο τη δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι μας.
Στέλνατε ακόμα και αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν άδικα συνανθρώπους μας στο όνομα δήθεν της πανδημίας!

Η εξάπλωση του κορoνοϊού ασφαλώς και δεν σταμάτησε. Είμαστε πλέον στο χείλος του γκρεμού. Ο κόσμος, που πειθαρχούσε στα μέτρα, παρότι έβλεπε ότι δεν ήταν και τόσο έξυπνα, βγαίνει από τα ρούχα του.

Γιατί στους βασικούς χώρους διασποράς του ιού δεν πήρατε ουσιαστικά κανένα μέτρο.
-Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί στους μεγάλους χώρους δουλειάς εφαρμόζεται η ανοσία της αγέλης με ευθύνη του κράτους και της μεγάλης εργοδοσίας.
-Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί τα λεωφορεία έχουν γίνει κορoνολεωφορεία, το μετρό κορoνομετρό κλπ. Και στα ΜΜΜ δεν κάνατε τίποτα για πιο συχνά δρομολόγια, ώστε να αραιώσουν οι επιβάτες.
-Τα κρούσματα αυξάνονται, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Τώρα προτείνετε την αυτοδιάγνωση που το αποτέλεσμά της κιόλας θα δηλώνεται εθελοντικά πάλι στα πλαίσια της “περιβόητης ατομικής ευθύνης”. Έλεος επιτέλους!
Τώρα, προετοιμάζετε και το άνοιγμα του Τουρισμού με τα γνωστά “πρωτόκολλα – λάστιχο”, πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Και μη μας πείτε πάλι για το “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, γιατί ξέρετε καλά πως ο εμβολιασμός προστατεύει βασικά τον εμβολιαζόμενο και όχι τους υπόλοιπους”.

Aναφερόμενος στα εμβόλια δήλωσε: “Γιατί όμως η κυβέρνησή σας καθυστερεί και δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή εμβόλια για τον πληθυσμό, όπως είπε το ΚΚΕ, για να προχωρήσει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού;
Φτάσαμε στον Απρίλη και μόλις 600.000 έχουν εμβολιαστεί κανονικά, δηλαδή και με τη δεύτερη δόση, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένοι.

Δυστυχώς, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού έχει σκοντάψει, με δική σας ευθύνη, στις δεσμεύσεις της ΕΕ, στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα και η λήψη μέτρων σε όλους τους χώρους υπερμετάδοσης.

Γιατί λοιπόν, η κυβέρνησή σας δεν προχώρησε σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας;
Ένα χρόνο πριν, το αίτημα για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, σε ορισμένους μπορεί να ακούγονταν υπερβολικό. Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν επιβεβλημένο, γιατί τώρα το κρίσιμο είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

“Αστεία πράγματα τα όσα ακούγονται για επιτάξεις χωρίς αποζημίωση”, λέει ο υπουργός υγείας! Μόνο που εμείς όταν μιλάμε για την υγεία του λαού, για την ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές, δεν αστειευόμαστε κύριοι.

Ούτε κι εσείς αστειεύεστε βέβαια, όταν πρόκειται για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων της υγείας! Τελευταία μάλιστα, επειδή καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια στένεψαν και οι δικαιολογίες τελείωσαν, αρχίσατε να μιλάτε για ένα δήθεν “Εθνικό Σύστημα Υγείας” το οποίο όπως λέτε “περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά”. Τα τσουβαλιάζετε όλα μαζί, κάτω από την ομπρέλα του “εθνικού”, για να βγάλετε λάδι τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ακόμα και τώρα που πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, κάνει “χρυσές δουλειές”!

Αφήστε λοιπόν αυτά τα περί Εθνικού Συστήματος, για να κρύψετε πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γονατίσει, ενώ τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα σας νοικιάζουν κλίνες με το αζημίωτο. Αυτό το “αζημίωτο” μάλιστα, το διπλασιάσατε, μέσα στην πανδημία, με τροπολογία που ψηφίσατε.

Γιατί η κυβέρνησή σας δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών; Γιατί άφησε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σ’ αυτά τα χάλια;

Μόνο να δει κανείς τα ανησυχητικά στοιχεία μείωσης των κοινών, απλών εμβολιασμών στα παιδιά, για τα οποία χτυπούν καμπανάκι οι Παιδίατροι, καταλαβαίνει την κατάντια της Πρωτοβάθμιας Υγείας!

Πού θα φτάσουμε λοιπόν; Να ξαναδούμε αρρώστιες που είχαν εξαλειφτεί, να φουντώνουν πάλι; Γιατί αφήσατε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου”;

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, σχολίασε πως: “Ο λαός όντως έχει ανάγκη από ρήξη. Ρήξη με την στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου “ρήξη”, πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν.
Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα”.

Η δευτερολογία

Aπαντώντας στην κατηγορία του πρωθυπουργού για αρνητισμό, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων: “Κύριε Μητσοτάκη ναι, όσον αφορά το ΚΚΕ αρνούμαστε τον ρεαλισμό της πολιτικής της δικής σας που ταΐζει με πολλά κέρδη λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, τους λίγους και βεβαίως αφήνει στην φτώχεια, αφήνει στην ανέχεια τον ελληνικό λαό.

Ακριβώς αυτός ο ένας χρόνος πανδημίας, που είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα μας ταλαιπωρεί ακόμη, ήρθε να κλονίσει τις αξίες σας και τα δεδομένα σας. Ή καλύτερα, αυτά που εμφανίζονται τόσα χρόνια ως δεδομένα κι αδιαμφισβήτητα στο λαό”.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας επισήμανε πως: “Η πανδημία ήρθε να ξετινάξει για μια ακόμη φορά το μύθο της περίφημης “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Μας λέγατε ότι θα έχουμε εμβόλια, επειδή είμαστε στην ΕΕ και τελικά δεν έχουμε επαρκή εμβόλια, επειδή είμαστε στην ΕΕ. Και εδώ δεν είναι θέμα αποτυχίας της ΕΕ, όπως έλεγε παλιότερα ο κ. Τσίπρας και το επανέλαβε και σήμερα και σήμερα το είπε και ο κ. Μητσοτάκης. Δυστυχώς ήταν και είναι πολιτική επιλογή της ΕΕ, γιατί το εμβόλιο, ως εμπόρευμα, έγινε, δυστυχώς, εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων.

Και δεν θα μπορούσε, όπως ξέρετε πολύ καλά -άσχετα τι λέτε εδώ μέσα και άσχετα κυρίως τι λέτε στον ελληνικό λαό– δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όσοι ονειρεύονται ανθρωπινότερη την ΕΕ από αυτή που είναι θα ξυπνήσουν για μια ακόμα φορά απότομα και καταϊδρωμένοι”.

Επίσης ανέφερε πως: “Τέλος, κ. Μητσοτάκη, πριν περάσετε στην «Ελλάδα 2.0», δεν ασχολείστε καλύτερα με κάποιες εκκρεμότητες της Ελλάδας «1.0»;

– Το κράτος σας χρωστάει εφημερίες σε νοσοκομειακούς γιατρούς.

– Χρωστάει την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

– Χρωστάει αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς όπως αυτούς που επισκέφτηκα χτες σε χωριά του Έβρου, δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Χρωστάει σε σεισμοπαθείς, εκεί ήμουν την προηγούμενη βδομάδα, στη Θεσσαλία. Δεν μιλάμε βέβαια για συνολικά έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.ά. που τα έχετε στα αζήτητα. Ούτε στην Ελλάδα της ανάπτυξης 5.0 προβλέπονται.

– Χρωστάτε ακόμα και σχολικά γεύματα σε χιλιάδες μαθητές που τα στερούνται και είναι δική σας ευθύνη να λυθεί το πρόβλημα. Για να μην πούμε πάλι ζητήματα που θέσαμε αναλυτικά στην πρωτολογία μας, για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες, ειδικά για την εστίαση, για όλες τις άλλες κατηγορίες και τους τομείς.

Ο κατάλογος με τα χρωστούμενα δεν έχει τέλος. Αυτά εσείς λέτε αρνητισμό, αλλά αυτά είναι συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμα και προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει η ΚΟ του ΚΚΕ και τις πετάτε στα αζήτητα ή βρίσκονται στα συρτάρια σας ακόμη, είτε έρχονται εδώ κάποια και τα καταψηφίζετε.

Αλλά κάποια στιγμή, οι εργαζόμενοι, ο λαός θα αποφασίσουν να τα βάλουν κάτω και να κάνουν τον λογαριασμό. Και τότε, να είστε σίγουροι, θα πάρουν πίσω όχι μόνο τα χρωστούμενα, αλλά και θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στους κόπους τους που τώρα τους κλέβει το σύστημά σας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος