Δ. Κουτσούμπας στο ΕΡΤNews: Στις ευρωεκλογές οι λαοί πρέπει να αναδείξουν γνήσιες εργατικές δυνάμεις – Αντιλαϊκές οι κατευθύνσεις της Κομισιόν

Για τις ερχόμενες ευρωεκλογές και τις θέσεις του ΚΚΕ μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συμβαίνει στην Ευρώπη» και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο αν θα ήταν καλύτερα για μια χώρα να είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Όλη η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά τα χρόνια, οι δεκαετίες που πέρασαν, επιβεβαιώνουν τη θέση που είχε το ΚΚΕ από την αρχή, ότι αυτή η Ένωση είναι αντιδραστική, είναι Ένωση μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, δεν είναι Ένωση για τα συμφέροντα των λαών, των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των νέων και των γυναικών, αλλά είναι Ένωση συμφερόντων, των λόμπι, του κεφαλαίου. Βεβαίως, μέσα στις σχέσεις ανισοτιμίας που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη και μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, τους οποίους βλέπουμε να οξύνονται, ενοποίηση οικονομική, κοινωνική, πολιτική δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε τώρα υπάρχει, ούτε στο μέλλον θα υπάρξει γιατί εκεί είναι ο κάθε επιχειρηματίας για τον άλλον ανταγωνιστής, για τα δικά του κέρδη, για τα δικά του συμφέροντα. Το κάθε κράτος μέλος, ιδιαίτερα οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, οι πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, επιβάλλουν αυτό που θέλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κομισιόν που σημαίνει συνεχείς αντιλαϊκές οδηγίες, αντιλαϊκές αποφάσεις, πράγματα που τα συναντάμε μετά στα εθνικά κοινοβούλια.

Και οι κυβερνήσεις, ως πιστοί υπηρέτες και συνδιαμορφωτές αυτής της πολιτικής, τα περνάνε μετά και ζημιώνονται οι λαοί. Ζημιώνεται ο ελληνικός λαός. Άρα λοιπόν, είτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την καπιταλιστική, είτε έξω από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια καπιταλιστική Ελλάδα είναι το ένα χειρότερο από το άλλο.

Το ζήτημα είναι να είμαστε σε μια Ευρώπη των λαών, ενωμένη, που σημαίνει ότι τη διακυβέρνηση, την εξουσία θα έχουν οι λαοί πραγματικά και όχι στα λόγια – όπως λένε όλα τα πολιτικά κόμματα σήμερα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά ο λαός θα είναι στην εξουσία στα πλαίσια μιας ενωμένης Ευρώπης των λαών που θα είναι η αλληλεγγύη το σύνθημά της, θα είναι η εξάλειψη ανισοτήτων, θα είναι η κοινή πορεία, ειρηνική, χωρίς συμμετοχή σε πολέμους, σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και βλέπουμε να οξύνονται».

Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο έπαυε να υφίσταται η Ευρωπαϊκή Ένωση ή υπήρχε δυνατότητα ένα κράτος να φύγει, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το βλέπατε σαν θετική ή αρνητική εξέλιξη; Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε: «Μα μπορεί να υπάρξει ισότιμη συνεργασία κρατών όλης της Ευρώπης, όταν βεβαίως αλλάξουν οι συσχετισμοί. Την ίδια συζήτηση την κάνουν και στο Παρίσι, την κάνουν και στο Βερολίνο, την κάνουν και στη Ρώμη, την κάνουν και στη Μαδρίτη. Σε όλες τις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να πάρουν μια απόφαση οι λαοί και οι ευρωεκλογές είναι μια αφορμή, είναι μια ευκαιρία να δώσουν ένα γερό χτύπημα σε αυτή την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αυτή την ένωση των πολέμων, των λόμπι της διαφθοράς, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που γονατίζει όλους τους λαούς της Ευρώπης και να αναδείξουν δυνάμεις γνήσιες, εργατικές, λαϊκές δυνάμεις που θα πάνε σε άλλη πορεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών ή θα είναι σοσιαλιστική ή δε θα πάψει να είναι αντιδραστική και να αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο».

Αναφορικά με το ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ και τι προτείνει το κόμμα στους Έλληνες ψηφοφόρους, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Να συμμετέχουν μαζικά και να δώσουν μήνυμα καταδίκης αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αντιδραστικής, των αντιλαϊκών οδηγιών και κατευθύνσεων, να δώσουν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Στους λαούς μήνυμα ελπίδας ότι μπορεί με τον αγώνα τους να επιβάλλουν τη δύναμή τους και να είναι τελικά αυτοί οι νικητές και οι διαμορφωτές της ιστορίας της Ευρώπης.

Και βεβαίως να δώσουν ταυτόχρονα και μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι οποίοι έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί υλοποίησαν αυτές τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν και τις υλοποίησαν νομοθετώντας στο Εθνικό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και ενίσχυσης συμπόρευσης με το ΚΚΕ».

«Η ακροδεξιά χρησιμοποιείται σαν μπαμπούλας για να κάθονται στον σβέρκο των λαών είτε οι δεξιοί είτε οι σοσιαλδημοκράτες»

Ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε ακόμη τις προβλέψεις για άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Η ιστορία της ακροδεξιάς χρησιμοποιείται σαν μπαμπούλας για να κάθονται στο σβέρκο των λαών είτε οι δεξιοί, οι φιλελεύθεροι, οι νεοφιλελεύθεροι είτε οι δεξιοί από την άλλη πάντα, της κεντροαριστεράς, οι σοσιαλδημοκράτες που τους έχει γνωρίσει και η Ελλάδα.

Αυτοί είναι συνυπεύθυνοι για όλα αυτά που συζητάμε ακριβώς τώρα και για αυτά που σας ανέφερα πριν. Για τα χαμηλά μεροκάματα, τους χαμηλούς μισθούς, τις χαμηλές συντάξεις και τον εργασιακό βίο – κόλαση για τους εργαζόμενους με τις ελαστικές σχέσεις, τη 13ωρη δουλειά, με συστήματα υγείας ιδιωτικά, είτε απαξίωσης του δημόσιου τομέα, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς γιατρούς, χωρίς υποδομές, χωρίς αντιπλημμυρικά, χωρίς αντισεισμικά, χωρίς αντιπυρικά έργα που πρέπει να είναι σε προτεραιότητα, με (…) ιδιωτικοποιημένες τις μεταφορές που οδηγούν σε τραγωδίες τύπου Τεμπών. Με παιδεία απαξιωμένη και υποχρηματοδοτούμενη για τη μόρφωση των παιδιών μας.

Όλα αυτά είναι μερικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής των κυβερνήσεων, την οποία υλοποίησαν μαζί και οι δεξιοί φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες και οι ακροδεξιοί.

(…) Τα κόμματα στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου έχουν ψηφίσει όλοι τους από το 55% έως το 95% των αποφάσεων και των αντιδραστικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η μόνη γνήσια δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει την ακροδεξιά, τον φασισμό και όλα αυτά τα απολειφάδια της ιστορίας είναι μόνο το ΚΚΕ, είναι οι κομμουνιστές, είναι το εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι όλοι αυτοί οι αγωνιστές που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και διεκδικούν, ζητάνε και ανατέλλουν μια νέα ελπίδα, μια αισιόδοξη νότα σε αυτή την κοινωνία της παρακμής, της σαπίλας και της διαφθοράς».

Στο τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. «Να σταματήσει να συμμετέχει στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα στέλνοντας αξιωματικούς και ναύτες των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορά μας. Να σταματήσει να δίνει και να προσφέρει βάσεις αμερικάνικες ΝΑΤΟϊκές ορμητήρια εδώ στην περιοχή. Να σταματήσει να χρηματοδοτεί με εκατομμύρια επί εκατομμυρίων το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία και να σταματήσει να χρηματοδοτεί και να συνεργάζεται με οπλικά συστήματα και άλλα, με το καθεστώς Νετανιάχου στο Ισραήλ, που κάνει μια μεγάλη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Ο κ. Κουτσούμπας περιέγραψε στη συνέχεια τη θέση του ΚΚΕ για την πράσινη μετάβαση. «Δεν πρόκειται για πράσινη πραγματική μετάβαση. Πρόκειται για κέρδη πράσινων μονοπωλιακών ομίλων και για καταστροφή του περιβάλλοντος επί της ουσίας. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται κεντρικό σχέδιο και όχι άναρχα ο κάθε ιδιώτης, επιχειρηματίας να πηγαίνει να στήνει το αιολικό του πάρκο με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά όπου θέλει, καταστρέφοντας δάση, πολύτιμη αγροτική γη και καλλιέργειες, αλλά με ένα σχέδιο. Αιολικά πάρκα εκεί που θα έπρεπε να γίνουν με αυστηρό έλεγχο. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Δεύτερον, να αναπτυχθούν άλλες δυνατότητες πράσινης μετάβασης, όπως είναι για παράδειγμα ο υδροηλεκτρισμός, όπως είναι η γεωθερμία. Έχουμε πολλή γεωθερμία αξιοποιήσιμη. Και βεβαίως η αξιοποίηση του λιγνίτη με μέτρα προστασίας του χώρου, της περιοχής και του περιβάλλοντος. Και από ‘κει και πέρα φτηνό ρεύμα για το λαό που σημαίνει ότι πρέπει να είναι δημόσιο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος