«Χωρίς περιστροφές, σας λέμε ευθέως, πως έχετε φέρει ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά δε βελτιώνεται, μόνο απορρίπτεται», τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Συνέχισε λέγοντας: «Και χτες με την τροπολογία που καταθέσατε, η οποία ουσιαστικά αποτελεί νέο νομοσχέδιο προκειμένου να επεκτείνετε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους του εξωτερικού, το κάνατε ακόμα πιο επικίνδυνο και αντιδραστικό.
Αρπάξατε την ευκαιρία –δηλαδή τη συναίνεση- που απλόχερα σας πρόσφεραν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση και είπατε να το τερματίσετε. Η ευθύνη των συγκεκριμένων κομμάτων είναι τεράστια, δεν το συζητάμε. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να αποσύρουν τη στήριξή τους, αφού πρώτα σκουπίσουν τα δάκρυά τους γιατί δήθεν η κυβέρνηση τους εξαπάτησε και χάλασε τη σούπα της συναίνεσης. Αυτά παθαίνεις, όταν προσπαθείς να εμφανίσεις ως δήθεν προοδευτικές, αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Και θα πάθετε τα ίδιο και στα επόμενα νομοσχέδια που ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει ως μέγιστη πρόοδο».
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. Τι κάνετε εσείς της κυβέρνησης; Ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζετε τον ίδιο τον χαρακτήρα της. Κι αυτά προσπαθείτε να τα στηρίξετε με παραπλανητικά, ως και φτηνά, θα μου επιτρέψετε να πω, επιχειρήματα. Έτσι είναι. Όλα τα επιχειρήματα που έχετε χρησιμοποιήσει είναι στον αέρα και καταρρίπτονται χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε αυτό. Εδώ, νομοθετήσατε τη δεκάωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή και λέγατε ότι το κάνετε να διευκολύνετε τους εργαζόμενους να πηγαίνουν να μαζεύουν τις ελιές στο χωριό. Ούτε, φυσικά, είναι δικό σας προνόμιο αυτή η τακτική. Την έχουν χρησιμοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Γι’ αυτό λέμε πως δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο δήλωσαν τη στήριξη τους τα γνωστά συνεταιράκια σας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δίνοντάς σας το πολυπόθητο άλλοθι της συναίνεσης, όπως άλλωστε, με σταθερότητα κάνουν εδώ και 4,5 χρόνια. Φαίνεται πως η προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ να εμφανίσουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό ως υπερασπιστή δικαιωμάτων, θα έχει πολλά επεισόδια…
Ότι και να πείτε πάντως εσείς της ΝΔ, το εν λόγω νομοσχέδιο, είναι άλλο ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης. Κι αυτό δεν αλλάζει, επειδή θα το στηρίξουν δήθεν προοδευτικά κόμματα. Είναι, επίσης, σαφές ότι ποντάρετε στη μέθοδο της “σαλαμοποίησης” των αλλαγών, τις οποίες θέλετε να περάσετε στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τον εκλογικό νόμο.
Τα φέρνετε λίγα-λίγα για να μη χτυπάνε και πολύ άσχημα στον λαό. Πρώτα, επαναφέρατε το απαράδεκτο και καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές εκλογές. Μετά, καταργήσατε τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία το 2019 για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων εκτός της Επικράτειας. Τώρα φέρνετε την επιστολική ψήφο και αλλάζετε τον τρόπο κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές.
Αλήθεια, τελειώνει εδώ αυτό το παιχνίδι, ή ετοιμάζετε κι άλλα; Το ρωτάμε, γιατί ακούσαμε τον εισηγητή της ΝΔ να λέει στην Επιτροπή, ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η δυνατότητα να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. “Για ποιον λόγο να τους αποκλείουμε;” αναρωτήθηκε, με το γνωστό ύφος, της αθώας θρασύτητας που παίρνετε όλοι σας, όταν παριστάνετε ότι λέτε κάτι αυτονόητο και αφήνετε τους πάντες άφωνους.
Εμείς πάντως αυτό νομίζαμε ότι είναι το νόημα των εκλογικών καταλόγων: Να ξέρουμε ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου ώστε να μην ψηφίζουν, να αποκλείονται δηλαδή, αυτοί που δεν το έχουν. Έτσι απλά.
Είναι παρωχημένο και αυτό; Είναι αγκύλωση; Είναι δογματισμός; Και το σύγχρονο και προοδευτικό ποιο είναι; Να ψηφίζουν και τα δέντρα; Θα μας το πείτε κι αυτό σε λίγο, άλλωστε έχετε και το know how ως παράταξη. Μην πάμε τώρα πολύ μακριά και πολύ παλιά.
Εμείς, φυσικά, είχαμε προειδοποιήσει ότι εκεί το πάτε, με μαθηματική ακρίβεια. Δηλαδή, το πάτε σε μια τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν πραγματικό δεσμό με τη χώρα, παρά μόνο συναισθηματικούς δεσμούς και αν, και κατά συνέπεια δεν θα υποστούν και τις συνέπειες της όποιας επιλογής τους, που σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να είναι και πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι.
Και αφήστε την υποκρισία ότι νοιάζεστε για την ομογένεια. Αν νοιάζεστε για την ομογένεια, κοιτάξτε να δώσετε λύσεις στα προβλήματά της, όπως για το γεγονός ότι 700 παιδιά στο Μόναχο, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σχολείο, οι γονείς τους είναι εδώ και καιρό ανάστατοι και κινητοποιούνται. Κι εσείς απλά παρακολουθείτε ή τους κάνετε μπαλάκι του πινγκ- πονγκ.
Αν νοιάζεστε για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ομογενών στις εκλογές, φτιάξτε περισσότερα εκλογικά τμήματα για να ψηφίζουν με φυσική παρουσία, όσοι έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν χιλιόμετρα. Αλλά αυτά κοστίζουν, λέτε. Καμία έκπληξη δεν μας προξενεί που το μετράτε και αυτό με όρους κόστους. Αυτή είναι άλλωστε και η συνολική αντίληψή σας για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Οπότε τι κάνετε; Καταργείτε τελείως τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και θεσμοθετείτε ως μοναδική επιλογή την επιστολική ψήφο. Δεν θα απαιτείται, δηλαδή, ούτε αυτή η ελάχιστη ένδειξη ενδιαφέροντος, που είναι να πάει κανείς μέχρι το εκλογικό τμήμα.
Όμως, η επιστολική ψήφος δεν αφορά, φυσικά, μόνο τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, όπως παραπλανητικά προσπαθείτε να το παρουσιάσετε με ορισμένες τοποθετήσεις σας. Είναι πρόβλημα και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και στο εσωτερικό».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως: «Πάμε λοιπόν στο προκείμενο. Και δώστε μας επιτέλους μια σοβαρή απάντηση, στο εξής απλό ερώτημα και εσείς της κυβέρνησης και εσείς οι άλλοι πρόθυμοι που υπερψηφίζετε. Την 9η Ιουνίου, μόλις κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και βγει το αποτέλεσμα, θα μπορεί να μας εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι ψήφισαν με επιστολική ψήφο το έκαναν μόνοι τους, με αμεσότητα και μυστικότητα, και χωρίς να υπόκεινται σε άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Προσέξτε: λέω άμεσες, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στο σημερινό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, άρα και στις διαφόρων ειδών εξαρτήσεις και καταναγκασμούς, πιέσεις και εκβιασμοί θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς.
Θυμόμαστε όλοι, άλλωστε, το βίντεο με τον υπουργό σας, τότε υποψήφιο βουλευτή, να περιοδεύει σε χώρο εργασίας, παρέα με τον εργοδότη, ο οποίος –εργοδότης- έβγαζε λόγο στους εργαζόμενους για το τι πρέπει να ψηφίσουν για να έχουν τη δουλειά τους. Και αυτό είναι η σταγόνα στον ωκεανό που έτυχε να καταγραφεί σε βίντεο και να δημοσιοποιηθεί. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα. Και στους χώρους δουλειάς και στα σπίτια και απέναντι σε ευάλωτους συμπολίτες μας.
Τουλάχιστον, όμως, μέχρι τώρα, όσες πιέσεις και να είχαν ασκηθεί, ο ψηφοφόρος, τη στιγμή της ψηφοφορίας, ήταν μόνος του με τον εαυτό του, μέσα στο παραβάν, χωρίς να τον βλέπει κανείς και μπορούσε να πάρει την ευθύνη της επιλογής του. Αυτό έρχεστε και το καταργείτε και δεν έχετε δώσει και την παραμικρή τεκμηρίωση.
Αλλά, για ποια αμεσότητα μπορούμε να μιλάμε, όταν την ταυτοπροσωπία, κατά την παραλαβή του φακέλου, θα τη διενεργεί ο υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας; Αλήθεια, για τον Έλληνα ψηφοφόρο που θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο κάπου στη Λατινική Αμερική, ας πούμε στην Κολομβία, ποιος θα κάνει ταυτοπροσωπία; Ο υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας της Κολομβίας; Είστε καθόλου με τα καλά σας; Και πώς ακριβώς θα επιβάλετε πρόστιμο σε αυτή την εταιρεία αν γίνουν παρατυπίες; Σας τα επισημαίνει αυτά και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής και περιμένουμε καθαρή απάντηση.
Για ποια αμεσότητα μπορούμε να μιλάμε, όταν θα μπορεί να ταχυδρομεί την ψήφο, να ψηφίζει δηλαδή για λογαριασμό του εκλογέα, ακόμα και τρίτο πρόσωπο, με εξουσιοδότηση. Και μάλιστα θα μπορεί να ταχυδρομεί και πάνω από 1 ψήφο, ακόμα και 100 και 1000, σας λέω εγώ. Γιατί όχι; Καταλαβαίνετε τι μηχανισμούς χειραγώγησης νομοθετείτε; Κι εσείς εδώ της δήθεν αντιπολίτευσης, καταλαβαίνετε τι έχετε δηλώσει πως θα υπερψηφίσετε; Προφανώς, καταλαβαίνετε πολύ καλά όλοι σας και το κάνετε συνειδητά.
Σας έχουμε παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε ή χρησιμοποιείται η επιστολική ψήφος, έχουν καταγραφεί φαινόμενα εκλογικής απάτης, χειραγώγησης ψήφου, έχουν ακυρωθεί μέχρι και αποτελέσματα. Βέβαια εσείς, τη διεθνή εμπειρία τη γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας και την αξιοποιείτε μόνο εκεί που θεωρείτε ότι σας βολεύει. Όπως πχ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφήστε, που και εκεί δεν σας δικαιώνει, αλλά θα το συζητήσουμε στην ώρα του αυτό.
Εδώ, λοιπόν, κάνετε ότι δεν ακούτε. Μάλιστα, τα στοιχεία από όλες αυτές τις χώρες δείχνουν ότι, πουθενά δε φαίνεται να ανέβηκε η συμμετοχή του λαού, εξαιτίας της επιστολικής ψήφου. Βέβαια, αυτό είναι 100% αναμενόμενο, αφού η αποχή έχει κυρίως πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά. Περικλείει μέσα της σε σημαντικό ποσοστό μια διαμαρτυρία, περιέχει τη στάση απόρριψης του αστικού πολιτικού συστήματος και της πολιτικής των κυβερνήσεων. Και το λέμε αυτό με σιγουριά, άσχετα αν εμείς δεν συμφωνούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να εκφράζεται ο ψηφοφόρος και τον αντιπαλεύουμε στην πράξη».
Ακολούθως ο κ. Κουτσούμπας είπε πως: «Αλλά, και για τις περιπτώσεις ψηφοφόρων που υπάρχει όντως ανάγκη διευκόλυνσης, όπως είναι για παράδειγμα οι εποχικοί εργαζόμενοι, πάλι μιλάτε υποκριτικά. Γιατί αν θέλατε να τους διευκολύνετε πραγματικά, θα είχατε κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για να μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του τόπου εργασίας τους, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων που θα συνταχθούν με ευθύνη της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης). Τόσο δύσκολο ήταν; Καθόλου! Απλά δεν θέλατε να το κάνετε.
Την ίδια ώρα βέβαια, διαβάζετε και το Σύνταγμα, όπως σας βολεύει. Γιατί το Σύνταγμα μιλάει ρητά για ταυτόχρονη διενέργεια της ψηφοφορίας σε όλη την Επικράτεια. Και έχει μια λογική που το προβλέπει αυτό. Ποια είναι αυτή η λογική; Ότι όλοι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν, έχοντας παρακολουθήσει στην προεκλογική περίοδο τις θέσεις των κομμάτων για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτά, που ανεβαίνουν ψηλά στην επικαιρότητα, λόγω ενός σημαντικού αιφνίδιου γεγονότος που συμβαίνει.
Θυμίζω ότι 11 μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο που μάλιστα οδήγησε στη ματαίωση του debate των πολιτικών αρχηγών και καθόρισε τη συζήτηση τις μέρες που απέμειναν. Με αφορμή αυτό το γεγονός, όλα τα κόμματα είπαν τις θέσεις τους για το προσφυγικό, έγινε πολιτική αντιπαράθεση. Αν υπήρχε τότε η επιστολική ψήφος, πολύς κόσμος θα είχε ήδη ψηφίσει, δηλαδή θα ψήφιζε με άλλα κριτήρια, σε άλλο πολιτικό κλίμα από ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι. Κι αυτό επίσης σας το επισημαίνει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και είναι από μόνος του λόγος να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο εδώ και τώρα.
Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ δεν σας καίγεται καρφί για το άρθρο 16 και πάτε να το παρακάμψετε. Στο δημοκρατικό δικαίωμα της ταυτόχρονης διενέργειας της ψηφοφορίας θα κωλώσετε; Ακούμε τους βουλευτές της κυβέρνησης να μιλάνε, και μιλάνε πολύ είναι η αλήθεια, για την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής. Η δική μας γνώμη είναι ότι η συμμετοχή, εκτός από ποσοτικά, έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει επίσης να κοιτάζουμε.
Με το νομοσχέδιο αυτό, εισάγεται μια εντελώς διαφορετική λογική συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για μια πολύ πιο παθητική, απόμακρη στάση, όπου ο καθένας και η καθεμιά, από το σπίτι του ή από κάπου αλλού, πάντως μακριά από συλλογικές διαδικασίες και από κάθε πολιτική ζύμωση, θα συμπληρώνει ένα έντυπο και θα το ταχυδρομεί.
Για να το πούμε παραστατικά, κάπου μεταξύ της πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ και της παραλαβής ενός δέματος, θα μπορεί να ρίχνει και την ψήφο του, λες και αυτές οι πράξεις είναι ίδιας βαρύτητας. Μιλάμε, δηλαδή, για υποβάθμιση της ίδιας της έννοιας της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.
Πρόκειται για την επέκταση της λογικής των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών που νομοθετήσατε για τα συνδικάτα. Των ενιαίων ψηφοδελτίων που προσπαθείτε ανεπιτυχώς να επιβάλετε στους φοιτητικούς συλλόγους. Και των ηλεκτρονικών κομμάτων που αντί για ενεργά μέλη έχουν followers, οι οποίοι το πολύ-πολύ να εμφανιστούν για να ψηφίσουν αρχηγό με 2 ευρώ και μετά δεν τους ξαναβλέπει κανείς».
Συνέχισε επισημαίνοντας πως: «Τις συνέπειες αυτής της λογικής τις βλέπουμε μπροστά μας αυτή την περίοδο στο πολιτικό σύστημα και στην σαπίλα που αυτό αποπνέει. Για εμάς, η συμμετοχή κρίνεται πρώτα από όλα στην καθημερινότητα, στον χώρο δουλειάς, στο σωματείο, στον σύλλογο γονέων και πάει λέγοντας.
Κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζεις τα κοινά προβλήματα. Αν τα αντιμετωπίζεις με συλλογικό τρόπο, μαζί με όσους τραβάνε τα ίδια με σένα ή μόνος σου, ψάχνοντας ατομικές διεξόδους, που συνήθως δεν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχει αυτή η συμμετοχή, τότε και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μια φορά στα τέσσερα χρόνια είναι εξαρχής υπονομευμένη και πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμη.
Εκεί δίνουμε εμείς πρώτα από όλα, όλες μας τις δυνάμεις. Κι εδώ υπάρχουν θετικά παραδείγματα. Όπως τα στοιχεία από το εργατικό κίνημα, που δείχνουν ότι η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των σωματείων αυξάνεται σταθερά κατά 4 έως 5% τον χρόνο τα τελευταία χρόνια. Ή οι ζωντανές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που φέρνετε, με χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, να συζητούν συλλογικά δημοκρατικά μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους, να συντονίζονται με φοιτητές των άλλων σχολών, με μαθητές. Να ανταλλάσουν απόψεις, ακόμα και να συγκρούονται ιδεολογικά και να συναποφασίζουν τελικά τα μέσα με τα οποία θα δράσουν, τι πρωτοβουλίες θα πάρουν. Μιλάμε, δηλαδή, για συμμετοχή που οδηγεί σε δράση, σε πράξη και όχι σε επιστροφή στη θέση του παθητικού θεατή.
Εσείς, όμως, φοβάστε αυτή τη συμμετοχή, δεν τη θέλετε. Τους ονομάζετε μειοψηφία και στέλνετε τα ΜΑΤ στις σχολές για να χτυπήσουν τον αγώνα τον φοιτητών, να τους τρομοκρατήσουν. Βάζετε διευθυντές σχολείων να απειλούν τους μαθητές που αγωνίζονται. Ποιος παλεύει, λοιπόν, για τη συμμετοχή και ποιος τη φοβάται»;
Επίσης ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε πως: «Τέλος, μια κουβέντα για την αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εδρών στις ευρωεκλογές, γιατί και εδώ περισσεύει η υποκρισία σας. Μη μας θεωρείτε κορόιδα, λες και δεν καταλαβαίνουμε τι πάτε να κάνετε. Μειώνετε το εκλογικό μέτρο για να μοιραστούν περισσότερες έδρες στην πρώτη κατανομή και έτσι να ευνοήσετε δυνητικά τον εαυτό σας, ως το μεγαλύτερο κόμμα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Και αυτή η αλλαγή, δεν έχει καμία σχέση με την ακραία πιθανότητα που επικαλείστε, να προκύψουν διάφορα εκλογικά παράδοξα στην τρίτη κατανομή. Αλλά αυτός είναι ο σεβασμός σας στην περιβόητη συμμετοχή του λαού, την οποία επικαλείστε για να θεσπίσετε την επιστολική ψήφο.
Και, φυσικά, πρέπει επιτέλους, να καταργήσετε εντελώς το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, όπως και το καλπονοθευτικό μπόνους στις βουλευτικές, για να εκπροσωπούνται όλες οι ψήφοι ισότιμα. Έτσι μπορείτε να δώσετε, αν θέλετε, και ένα επιπλέον κίνητρο στον κόσμο να πάει να ψηφίσει αυτό που τον εκφράζει. Και σας το λέμε εμείς, που, όπως ξέρετε, δεν έχουμε κάποια αγωνία για το αν θα περάσουμε το συγκεκριμένο όριο. Αυτό είναι όμως το δίκαιο.
Κλείνοντας, εμείς θα σας πούμε για μία ακόμη φορά, έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, να αποσύρετε αυτό άθλιο το νομοσχέδιο μαζί με την τροπολογία που καταθέσατε. Ξέρουμε ότι δεν θα το κάνετε γιατί έχετε άλλες στοχεύσεις. Τις συνέπειες θα τις δούμε και θα τις δει και ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα κατά τη γνώμη μας. Τότε, όμως, δεν θα μπορείτε να κάνετε τους ανήξερους. Η ευθύνη θα είναι όλη δική σας και όσων σας δίνουν χείρα βοηθείας σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, να είστε βέβαιοι ότι ο λαός θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βάζετε και να σας δώσει απάντηση, όχι μόνο για αυτό, αλλά συνολικά για την πολιτική σας.
Και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, αλλά κυρίως στους αγώνες που δίνονται τώρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Εμείς θα είμαστε εκεί, παντού μπροστά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος