Δ. Καιρίδης: Μεγάλη νίκη του Μακρόν – Να δούμε αν θα καταφέρει να ελέγξει ξανά τη Βουλή

Το βέβαιο είναι ότι έχουμε μια μεγάλη νίκη του Μακρόν, πάνω από τις δημοσκοπήσεις, που του δίνει μία άνεση και μια αυξημένη νομιμοποίηση, τόνισε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» προσθέτοντας παράλληλα ότι «προφανώς η ακροδεξιά πέτυχε ένα υψηλό ποσοστό που δεν είναι λίγο στην καρδιά της Ευρώπης, στη δημοκρατική Γαλλία. Αυτό το 42% θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια».

Ο κ. Καιρίδης συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «τις επόμενες 24 ώρες, θα έχουμε νέο Γάλλο πρωθυπουργό καθώς η θητεία Καστέξ τελειώνει. Ο Μακρόν θα διαλέξει κάποιο λαϊκό, κάποιον που θα μπορεί να μαζέψει ψήφους ώστε να τρέξει την προεκλογική εκστρατεία τον επόμενο 1, 5 μήνα για να δούμε αν θα καταφέρει να ελέγξει ξανά τη Βουλή όπως το είχε κάνει το 2017».

«Είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα καθώς έχει πίσω του μια κυβερνητική θητεία, δεν έχει τον αέρα του νέου και γιατί οι Γάλλοι αρέσκονται στο να μοιράζουν τις εξουσίες. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το 2002 όταν η προεδρική θητεία ήταν 7ετής και η βουλευτική 5ετής είχαμε πολλές “συγκατοικήσεις”. Από το 2002 όταν η θητεία του προέδρου μειώθηκε στα 5 χρόνια και συμπίπτει με τις βουλευτικές και οι βουλευτικές έπονται των προεδρικών, πάντοτε είχαμε προεδρική πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά δεν είχαμε επανεκλογή προέδρου. Δηλαδή δώσανε πλειοψηφία στον Σιράκ, δώσαν πλειοψηφία στον Σαρκοζί, δώσανε πλειοψηφία στη συνέχεια στον Ολάντ, αλλά δεν τους επανεκλέξανε τους δυο τελευταίους» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Να αναφέρουμε ότι σε ένα βαθμό η στρατηγική του Μακρόν πέτυχε, δηλαδή συνέβαλε στη διάλυση των παραδοσιακών κομμάτων, κατέστησε μόνη αντιπολίτευση τα άκρα τα οποία θεωρεί -κι επιβεβαιώθηκε κι εχθές- μη εκλέξιμα ώστε να μπορεί να εκλέγεται ο ίδιος όπως εξελέγη το 2017, όπως εξελέγη κι εχθές με αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό του 58,5%, ένα ποσοστό που θα ζήλευαν οι περισσότεροι των πολιτικών στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό έχει έναν κίνδυνο γιατί το κάνεις μια, το κάνεις δυο και κάποια στιγμή μπορεί αυτά τα άκρα, αυτά τα αντισυστημικά κόμματα να περάσουν το κατώφλι και τότε να έχεις το μεγάλο πρόβλημα. Δεν έγινε χθες. Η Ευρώπη αισθάνεται μια μεγάλη ανακούφιση, την οποία σχεδόν ακούσαμε από τη Ρώμη, από το Βερολίνο, από τη Μαδρίτη, αν θέλετε κι από την Αθήνα. Έσπευσαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συγχαρούν τον Μακρόν γιατί προφανώς παίζει έναν πολύ κεντρικό ρόλο η Γαλλία κι ο Μακρόν πρωταγωνίστησε στα ευρωπαϊκά όπως δεν το είχαν κάνει άλλοι Γάλλοι πρόεδροι τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ακόμα ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχετικό Άρθρο: Τα επόμενα βήματα του Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος