Χρ. Σταμούλης: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος (audio)

Η περιθωριοποίηση του μαθήματος των θρησκευτικών ως επιλεγόμενου και η διαίρεση των μαθητών στο πλαίσιο του μαθήματος θα αποτελέσει πληγή για τον τόπο μας, επισημαίνει ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης Καθηγητής Δογματικής Θεολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών ως ατυχής. Ο κ. Σταμούλης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” (11-12) με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη , επεσήμανε ότι οι αλλαγές που επήλθαν στο μάθημα των θρησκευτικών αποτελούν προϊόν ενός εκτεταμένου δημόσιου και οργανωμένου διαλόγου ακαδημαϊκών, θεολόγων, εκπαιδευτικών αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας. Μάλιστα ο κ. Σταμούλης σημείωσε ότι η Εκκλησία δια του εκπροσώπου της Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ συμφώνησε στις τελικές αλλαγές που θα επέρχονταν στο μάθημα των θρησκευτικών. Μάλιστα η συμφωνία επήλθε σε τρία σημεία: υποχρεωτικότητα του μαθήματος εφόσον δεν έχει ομολογιακό χαρακτήρα, διατηρήσιμο των ωρών διδασκαλίας ως ανθρωπιστική επιστήμη και τη διασφάλιση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος.

A ΜΕΡΟΣ

Β ΜΕΡΟΣ

Ο κ. Σταμούλης υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό μάθημα που δεν έχει σχέση με την κατήχηση και θα αναδεικνύει τα στοιχεία της δημοκρατικότητας, της ελευθερίας και του σεβασμού στην ετερότητα και θα παλεύει να δημιουργήσει στοιχεία τέτοια που θα συγκροτούν την ενότητα των κοινωνιών. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε ένας λαός στις ρίζες του οποίου υπάρχει η ορθόδοξη θρησκεία και η ορθόδοξη εκκλησία. Συνεπώς για λόγους πολιτισμικούς θα έπρεπε να υπάρχει η ορθόδοξη θεολογία. Ακριβώς αυτό κάνει σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη το νέο πρόγραμμα σπουδών καθώς σε ένα ποσοστό 80% περιλαμβάνει την ορθόδοξη θεολογία. Από εκεί και πέρα έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τα επίσημα θρησκεύματα του κόσμου και τα κινήματα προκειμένου να δημιουργήσει μία σαφή εικόνα για το θρησκευτικό φαινόμενο με στόχο μία οικουμενική κοινωνία. Οι αναλύσεις και η εξέταση του μαθήματος δεν έχουν ομολογιακό χαρακτήρα αλλά με γνωσιολογικό για να μην ομιλούμε για χειρότερες ή καλύτερες θρησκείες. Στόχος είναι να αποκτηθεί η αυτοσυνειδησία. Άλλωστε σύμφωνα με τον κ Σταμούλη μία υγιής προσέγγιση του φαινομένου της θρησκείας δεν μπορεί παρά να στοχεύει από όλους τους εκπροσώπους των θρησκειών πέρα από φονταμενταλισμούς κάτι διαφορετικό από τη δημιουργία συνεκτικών ιστών για την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ένας μαθητής σήμερα παίρνει μία σαφή εικόνα από την ορθόδοξη θρησκεία και πολλά μέρη από τις υπόλοιπες θρησκείες ανά τον κόσμο υπό την μορφή ανοιχτού διαλόγου σε σχέση με την ορθοδοξία.

Ως προς τις αντιδράσεις για τις αλλαγές, ο κ. Σταμούλης επεσήμανε ότι προέρχονται από μεμονωμένα άτομα, τα οποία κυρίως διακατέχονται από φοβίες όπως ότι το μάθημα δεν είναι ορθόδοξο ενώ παράλληλα υπάρχει και τεράστια παραπληροφόρηση ότι δεν διδάσκονται η Θεοτόκος και ο Χριστός, πληροφορίες που είναι ψευδής αν δει κάποιος το περιεχόμενο του μαθήματος. Επομένως αυτές οι ψευδείς πληροφορίες ενδεχομένως να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εσκεμμένα. Επιπλέον αυτοί που αντιδρούν είναι οι ίδιοι που αντιδρούσαν και στις αλλαγές που σήμερα υποστηρίζουν και οι οποίες έγιναν πριν από μία δεκαετία. Κυρίως φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τη σχέση μας με την πίστη, τη θρησκεία και την Εκκλησία αλλά όλα αυτά πραγματώνονται στο πλαίσιο της Εκκλησίας και ιδιαίτερα με τον μυστήριο της κατήχησης και όχι στην εκπαίδευση. Εν κατακλείδι ο κ. Σταμούλης επεσήμανε τους κινδύνους που πηγάζουν από ένα μάθημα ομολογιακού χαρακτήρα, στο οποίο θα διαιρεθούν οι μαθητές, θα δημιουργηθούν αντιπαλότητες, συγκρούσεις, εντάσεις και θα έχουμε απώλειες μαθητών καθώς είναι δεδομένο ότι κάποιοι δεν θα συμμετέχουν σε αυτό. Επομένως ο στόχος είναι να υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα θρησκευτικών όπου θα εκφράζεται δημιουργικά η διαφορετικότητα με σκοπό τη συνάντηση των θρησκειών. Άλλωστε η ορθοδοξία έχει ανοιχτότητα και ισχυρές δόσεις αυτοσυνειδησίας και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαλέγεται δημιουργικά με οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτήν και δεν έχει χρειάζεται να φοβάται να διαλέγεται με το διαφορετικό.

Επιμέλεια: Κ. Δημητρούλη
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος