Χρ. Σταϊκούρας: Δημοσιονομικός χώρος τον Φεβρουάριο για επιπλέον μέτρα στήριξης

«Εκτιμούμε ότι επιπλέον (δημοσιονομικός) χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» για πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ως εξέλιξη που προοιωνίζεται λήψη νέων μέτρων μετά και την αποσαφήνιση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 έως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και την πορεία των τιμών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης Προϋπολογισμός: ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος τόνωσαν τις εισπράξεις – Προοιωνίζονται νέες ενισχύσεις

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τι έχει γίνει από την κυβέρνηση έως τώρα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δοθεί 2,5 δισ. ευρώ. «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους», είπε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, και φαίνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθεί- αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητες- σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

«Τούτων δοθέντων, εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης Σταϊκούρας στην ΕΡΤ: Νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας – Τριπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μ.ο. ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023

Η λήψη νέων μέτρων στήριξης, αναμένεται μετά το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και θα υπάρξει πλήρης εικόνα για τον περυσινό προϋπολογισμό. Τεράστια η συμβολή και των δαπανών, οι οποίες περιορίστηκαν κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. 

Τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 12μηνο που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 55,217 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 81 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Εάν όμως ληφθεί υπόψη η παράταση στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η πραγματική αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος