Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Ξεπερνούν τις 300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις – Στη μάχη της έκδοσης δικηγόροι και λογιστές (audio)

Ξεπερνούν τις 300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Ο κος Χατζηδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και στον Θάνο Σιαφάκα, εξήγησε πως η εκκρεμότητα αφορά σε 149.000 κύριες, σε 100.000 επικουρικές, σε 40.000 παράλληλες και σε 20.000 διεθνείς συντάξεις, ομογενών κλπ. «Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτός και για αυτό μίλησα για τον κόπρο του Αυγείου» είπε χαρακτηριστικά.

Για να κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, πρόσθεσε ο υπουργός, «εάν υποτεθεί ότι ο στόχος είναι το καλοκαίρι, θα πρέπει να ξεπεράσουμε, αρκετά μάλιστα, τις 35.000 συντάξεις το μήνα». Και συνέχισε: «Είναι μια δύσκολη προσπάθεια και για αυτό υποστηρίζω, να χρησιμοποιήσουμε χωρίς ιδεοληψίες όλες τις δυνατότητες: προσλήψεις συμβασιούχων, συνταξιούχων, λογιστές, δικηγόρους, σύγχρονα μέσα, κομπιούτερς κλπ».

Για τον ΕΦΚΑ ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε: «Σημειώνω τις προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά την ίδια στιγμή θα ήμουν υποκριτής αν έκρυβα ένα ζήτημα, το οποίο συζητά όλη η κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να κρύψει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι η κόπρος του Αυγείου».

«Ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, θα σήμαινε ιδιωτικοποίηση της ΕΛ.ΑΣ»

Στο ερώτημα, εάν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ, ο κος Χατζηδάκης απάντησε πως: μιλάμε για μία στενά δημόσια λειτουργία και πώς όσοι τα λένε αυτά, είναι σαν να λένε, ότι θα δώσουμε την αστυνομία σε ιδιώτες».

Για το ζήτημα των προκαταβολών των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον ΕΦΚΑ, ότι αυτές θα καταβληθούν πριν από το Πάσχα.

Τέλος, σχετικά με το ρόλο των δικηγόρων και των λογιστών στην έκδοση των συντάξεων, ο κος Χατζηδάκης είπε ότι αυτός θα αποτυπωθεί σε σχετική διάταξη. «Είμαστε σε διάλογο και όπως έχει γίνει με τους μηχανικούς που λειτουργούν για λογαριασμό του κράτους, το ίδιο μπορεί να γίνει και στις συντάξεις. Για παράδειγμα, οι δικηγόροι μπορεί να βεβαιώνουν το χρόνο της σύνταξης, άλλα στοιχεία, να εκδίδουν προσωρινές συντάξεις ή να εκδίδουν σχέδιο οριστικής σύνταξης». Εξήγησε πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα και πώς «ετοιμάζουμε τις σχετικές διατάξεις σε συνεργασία με εξέχοντες νομικούς. Δεν θα βάλουμε κανέναν να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος