Χ. Θεοχάρης για ενέργεια: Είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα – Τι θα γίνει με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης το φθινόπωρο

Array

Για τις εξελίξεις στη ενέργεια και το ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία στην Ευρώπη, μετά την απειλή της Μόσχας ότι ο αγωγός Nord Stream ενδέχεται να μην επαναλειτουργήσει στις 21 Ιουλίου μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά» με τη Βάλια Πετούρη.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Θεοχάρης: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι σε πόλεμο. Άρα τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι πολύ πιθανό να κλείσει γενικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ο Πούτιν. Έχει ένα σχέδιο πείνας και ενεργειακής φτώχειας για τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο θα εκβιάσει την διεθνή κοινότητα στον πόλεμο αυτό».

Για το σχέδιο της Ελλάδας είπε:

«Και στο ζήτημα το επισιτιστικό παρακολουθούνται τα αποθέματα από τα προϊόντα από τα οποία έχουμε κάποια εξάρτηση από αυτές τις περιοχές και δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο πρόβλημα, σίγουρα για το χειμώνα. Σχετικά με την ενέργεια οι συσκέψεις είναι συνεχείς, και πέρα από το λιγνίτη, υπάρχει δυνατότητα να γυρίσουν σε ντίζελ οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου για κάποιο χρονικό διάστημα. Είμαστε έτοιμοι 100% να γίνουν όλα αυτά».

Ο κ. Θεοχάρης μίλησε και για τις ευθύνες της Ευρώπης. «Η Ευρώπη έχει ευθύνες και συγκεκριμένες χώρες ειδικά γιατί δεν είδαν τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η οικονομική εξάρτηση από την ρωσική ενέργεια και το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, δεν κινούνται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και δεν βλέπουμε μία κοινή πολιτική στο θέμα της τιμολόγησης».

Από την μεριά της η Μιλένα Αποστολάκη πρώην υπουργός, μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε μεταξύ άλλων: «Χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής αλληλεγγύης κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πήγαν μόνες τους να διαπραγματευθούν με την Ρωσία για να εξασφαλίσουν προνομιακές τιμές, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Τώρα είναι η Γερμανία που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Αν η Ευρώπη δεν κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2010 τότε θα έχει βάλει ένα ακόμα μεγάλο τούβλο στη απονομιμοποίηση της».

Σε ερώτηση του υποδιευθυντή του ενημερωτικού site της ΕΡΤ, Τάσου Οικονόμου για το αν θα έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος και στους λογαριασμούς που είναι ιδιαίτερα φουσκωμένοι αλλά και αν θα περάσει στην τιμή της αντλίας η αποκλιμάκωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, ο κ. Θεοχάρης απάντησε:

«Η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση αλλά πρέπει να δώσει και μεγαλύτερη στο ζήτημα του πλαφόν στο κέρδος».

Όσον αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο κ. Θεοχάρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα είπε: «Στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ακόμα κι αν δεχόμουνα την αναγκαιότητά του δεν θα το έκανα μέσα το καλοκαίρι. Μεγάλο μέρος της κίνησης της χώρας σε τρόφιμα σε καύσιμα είναι από τους τουρίστες. Έρχονται δηλαδή και πληρώνονται και μετατρέπονται σε δημόσια έσοδα χρήματα από το εξωτερικό. Άρα αν ήθελε κάποιος να το σκεφτεί και να το υλοποιήσει σίγουρα θα το έκανε μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου». 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος