Χ. Θεοχάρης: Δεκτά από την Ελλάδα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από Σερβία (video)

Βελιγράδι/Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας

Η διευκόλυνση της ροής των τουριστών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σερβία κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την σημερινή συνάντηση στο Βελιγράδι των υπουργών Τουρισμού των δύο χωρών, Χάρη Θεοχάρη και Τατιάνα Μάτιτς.

Εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων στο τουρισμό και διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της πανδημίας μπορούν να ξεπεραστούν. Συμφωνήθηκε με βάση και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής να εφαρμοστούν αμοιβαία τρία πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου ώστε να μην αποκλειστεί κανένας επισκέπτης.

Όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Χάρης Θεοχάρης θα ισχύσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και όπως είπε η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Σερβία ακόμη και εκείνα που δεν έχουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) όπως το ρωσικό και το κινέζικο.

Ένας δεύτερος τρόπος εισόδου θα είναι το αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο θα πρέπει να φέρουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά και τα τεστ αντισωμάτων.

Τρίτον θα υπάρχει και η δυνατότητα εισόδου με βεβαίωση που θα πιστοποιεί ότι ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει από την Covid-19.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορα για τους Σέρβους ίσως και πριν από το Πάσχα με δεδομένο ότι στην Σερβία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ανέφερε ότι αυτό θα γίνει πιλοτικά. Όλα αυτά όπως αναφέρθηκε θα επικυρωθούν όταν θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες για την σωστή εφαρμογή τους και θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο . Επισήμανε δε ότι φέτος οι Σέρβοι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα από δύο συνοριακές διαβάσεις στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία και τρεις διαβάσεις στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Η κ. Μάτιτς στην συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι η Σερβία θα διευκολύνει τα ταξίδια στο εξωτερικό και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί παρέχοντας την δυνατότητα δωρεάν μοριακού τεστ.

Οι δύο υπουργοί μετά το πέρας της συνάντησης υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την συνεργασία και την επανεκκίνηση του Τουρισμού. Ο κ. Θεοχάρης συνατήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο κοινοβούλιο με συνομιλίες  με τα μέλη της Επιτροπής Ελληνοσερβικής φιλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος