Boυλή – Ειρ. Αγαπηδάκη: Θέλουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς – Κολοσσιαία ψεύδη από τον κ. Φάμελλο

«Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικότατες ρυθμίσεις. Το μοντέλο που υπηρετούμε έχει μια συνολική αντίληψη και φιλοσοφία για τη δημόσια υγεία, ώστε να περάσουμε από το θεραπεύειν ασθένειες, στο διατηρούμε υγιείς τους πολίτες», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

«Επεκτείνουμε τις προληπτικές εξετάσεις, για τα ηλικιακά όρια 45-74 ετών. Δεν κόβονται οι εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ για τις νεότερες γυναίκες. Η χώρα αποκτά επιπλέον ένα πληθυσμιακό πρόγραμμα που δεν είχε ποτέ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, έχουμε πληθυσμιακά προγράμματα πρόληψης, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και αυτό αφορά πληθυσμιακά πρωτόκολλα τα οποία εκπονούνται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας και με βάση αυτά κάνουμε εξετάσεις σε όλο τον πληθυσμό, δωρεάν, είτε είναι οι πολίτες ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι», είπε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση: «δεν είναι δίκαιο μια φτωχή γυναίκα να μπορεί να κάνει δωρεάν τις εξετάσεις της, στη δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο, χωρίς να επιβαρύνεται; Δεν είναι δίκαιο ένας άνθρωπος να μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τον καρκίνο του παχέος εντέρου, χωρίς να επιβαρύνεται; Ειλικρινά, δεν σας καταλαβαίνω. Δεν θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας ένα ισχυρό ξεκίνημα στη ζωή; Ερχόμαστε να κάνουμε μια δράση που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, να κάνουμε σοβαρή προαγωγή υγείας, πρόληψη».

Για τη στάση των κομμάτων στην επικείμενη ψηφοφορία, η αναπληρώτρια υπουργός είπε: «Πείτε μου ότι θα καταψηφίσετε την επέκταση του προγράμματος ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ότι θα καταψηφίσετε το πρόγραμμα για την προαγωγή υγείας του παιδιού, από όταν είναι βρέφος μέχρι την ενηλικίωση. Πείτε μου ότι θα καταψηφίσετε την αναβάθμιση του ΕΟΔΥ για να κάνει έγκαιρα εντοπισμό των ιογενών μικροξεσπασμάτων τοπικά, για να μην εξελίσσονται σε πανδημία. Πείτε μου ότι θα καταψηφίσετε την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες, που είναι ευάλωτοι, να μπορούν να δέχονται με τις ΚΟΜΥ ιατρική περίθαλψη κατ΄οίκον. Όλα αυτά αφορούν τους ανθρώπους που είναι σε οικονομική δυσκολία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση, τους ανθρώπους που είναι αόρατοι, και χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Και ακούμε ότι ‘δεν είναι σωστά, δεν είναι καλά, δεν είναι αρκετά’».

«Κολοσσιαία ψεύδη από τον κ. Φάμελλο»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε και σε «τέσσερα κολοσσιαία ψέματα» που είπε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο κ. Φάμελλος είπε πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Είπε ότι ιδιωτικοποιήσαμε το νερό. Όμως η κυβέρνηση με το ν. 4389 του ΣΥΡΙΖΑ, μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών κυριότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και βάλατε εσείς υποθήκη το νερό για 99 χρόνια! Και μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του νερού; Εμείς με το 5037/2023 περιφρουρήσαμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και ενισχύσαμε την εποπτεία και τους ελέγχους.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι δεν κάναμε όσα έπρεπε για την πανδημία. Όμως μας έχει αξιολογήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την πανδημία, καταθέτω την έκθεση, να διαβάσετε να δείτε πως τα πήγε η χώρα και σε σχέση με τους θανάτους, και σε σχέση με την πρόληψη και με επιπλέον μέτρα. Θα δείτε ότι δεν είχαμε την υψηλότερη θνητότητα στη Ευρώπη, ότι η χώρα έχει κάνει πολύ σπουδαία πράγματα για το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας που παραδώσατε. Ειλικρινά είναι ντροπή για τέτοια θέματα να ακούμε ξανά και ξανά τα ίδια ψέματα. Λάσπη, λάσπη, λάσπη!

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι βάλαμε χαράτσι στον προσωπικό γιατρό. Όμως με το νομοσχέδιο που θα δείτε τον επόμενο μήνα ερχόμαστε να δώσουμε προσωπικό γιατρό για κάθε πολίτη, να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων γιατρών και να δώσουμε τη δυνατότητα, όποιος δεν θέλει να πάει στο δημόσιο, να έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τον ιδιώτη που θέλει.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι δεν υπάρχει πια δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα και ότι υπάρχει πλέον μόνο το χαράτσι στα φαρμακεία. Δηλαδή, πρέπει να ζητήσετε συγνώμη από όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι στα εμβολιαστικά κέντρα, μέρα και νύχτα, και κάθονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, για να συνεχίσουν να εμβολιάζονται δωρεάν οι πολίτες», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και κάλεσε την αντιπολίτευση «επειδή η Βουλή δεν είναι πλατεία και επειδή ο καρκίνος δεν έχει κόμμα, επειδή η δημόσια υγεία δεν έχει κόμμα, να σταματήσουν να κρατάνε τη χώρα στο παρελθόν».

Χθες, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η αντιπολίτευση καταψήφισε ρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενισχύουν το κοινωνικό κράτος.

«Αιδώς Αργείοι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εξαιρετικής πολιτικής της κυβέρνησής σας», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης και πρόσθεσε ότι η χώρα βρέθηκε στη 13η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. «Η ΝΔ συναγωνίζεται τη Βουλγαρία μονίμως, είτε στην χειρότερη αγοραστική θέση, είτε στην οικονομία, είτε στη δημόσια υγεία. Δεν ξέρω αν στη μελέτη που καταθέτετε γίνεται αναφορά και στη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα, που ο κ. Μητσοτάκης την είχε στο συρτάρι του αλλά ερχόταν στη Βουλή και μας έλεγε ‘τι να νοσηλεύεται σε κρεβάτι ΜΕΘ τι να νοσηλεύεται σε απλό κρεβάτι’», σχολίασε ο Ιωάννης Σαρακιώτης.

«Η αξιολόγηση για τη διαχείριση της πανδημίας έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν την έχει κάνει η κυβέρνηση. Αν αμφισβητείτε ότι η χώρα τα έχει πάει σχετικά καλά, εγώ δεν είμαι ευχαριστημένη και ένας άνθρωπος να χάνεται, όμως αυτό είναι άλλο και άλλο να χτίζετε ένα παραμύθι και μια σπέκουλα για την πανδημία», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος