Αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Ερντογάν: «Σταματήστε αμέσως τις προκλήσεις»

Array

Η Τουρκία μεταφέρει τις προκλήσεις στο πεδίο και μάλιστα με ακραίο τρόπο: Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα, δείχνει τουρκική ακταιωρό να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, και να παρενοχλεί ελληνικό ναυαγοσωστικό. Την ίδια ώρα, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ από το Παγκόσμιο Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, στη Λευκωσία καλεί για “μπλόκο” στο τουρκικό πρόγραμμα των F-16, μετά και τις νέες φραστικές προκλήσεις από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Το σκάφος της τουρκική ακτοφυλακής ολοκλήρωσε τον εξαιρετικά επικίνδυνο ελιγμό του, ρισκάροντας μια σφοδρή σύγκρουση με το ελληνικό ναυαγοσωστικό. Η ακραία τουρκική πρόκληση καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας, στα δυτικά του Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Νωρίτερα το τουρκικό σκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις μέσω ασυρμάτου ν’ αποχωρήσει προς τα τουρκικά ύδατα.

Την ώρα που η Τουρκία προαναγγέλλει την έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει στις 9 Αυγούστου τις ακριβείς συντεταγμένες, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και να επιμένει στο βέτο για τα F-16. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Αμερικανικής Γερουσίας: «Το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο. Η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες άμεσα. Με βάση τη μακρά λίστα των τουρκικών παρανομιών, δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν τη θέση τους και να δώσουν τα F-16 στον πρόεδρο Ερντογάν».

Πυκνό το πρόγραμμα των διπλωματικών επαφών του Νίκου Δένδια, ο οποίος την Πέμπτη θα βρεθεί στην Κύπρο, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη. Στην κορυφή της ατζέντας το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος. Την Παρασκευή φθάνει στην Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ το απόγευμα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύει στο Παρίσι για να συναντηθεί με την νέα ομόλογό του Κατρίν Κολονά. Και στις δύο επαφές θα τεθεί, μεταξύ άλλων, η τουρκική προκλητικότητα.

Νέα προκλητική κίνηση στην κατεύθυνση αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών προετοιμάζει η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί ανυπόστατα την Αθήνα όχι μόνο για στρατιωτικοποίηση, αλλά και για παραβιάσεις. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας: «Εμείς θα μείνουμε με άδεια χέρια ή θα μείνουμε σιωπηλοί επειδή η Ελλάδα κάνει αυτά τα πράγματα; Έχουμε ετοιμάσει άλλη μια επιστολή. Θα τη στείλουμε στον ΟΗΕ και στα κράτη της ΕΕ. Απέναντι σε αυτά τα ψέματα, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε την αλήθεια για τις δικές μας σκέψεις».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος