Αύριο η νέα «μετωπική» για τις παρακολουθήσεις – Στην Ολομέλεια το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για εξεταστική

Array

Στα ύψη παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Νέος γύρος αντιπαράθεσης ανοίγει αύριο, Δευτέρα (29/8) καθώς θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια, για να εγκρίνει ή όχι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, με σημείο αιχμής, το χρονικό εύρος της διερεύνησης.

Λίγο μετά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, τα κόμματα ανασυντάσσονται ενόψει του επόμενου γύρου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε θεσμικά, εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΥΠ και έδωσε τον τόνο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το επίμαχο θέμα.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυρά, σηκώνοντας την αυλαία της πολιτικής σύγκρουσης των επόμενων μηνών, με τον πρωθυπουργό να προκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας μάλιστα ότι «αν δεν το κάνετε θα είστε θρασύδειλος πολιτικός». «Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον για ένδεια επιχειρημάτων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για καθεστωτική αντίληψη και τονίζοντας ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα από αυτά που είχε θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κυριότερο «ποιοι ήταν οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή του».

Να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Βολές κατά της κυβέρνησης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Κάνοντας την αποτίμηση της συζήτησης στη Βουλή την Παρασκευή, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε μιλώντας στον REALFM ότι “ο κ. πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις σοβαρές ευθύνες που έχει για τις υποκλοπές. Η συγγνώμη του ήταν υποκριτική, γιατί υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο το απαράδεκτο και αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλοι”.

“Κουρελιάσατε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την αστική κοινουβουλευτική δημοκρατία και αυτό θα το πληρώσετε”  υπογράμμισε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Το θέμα των παρακολουθήσεων κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει φως” δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Για “θεσμική εκτροπή το τι έχει ειπωθεί από τον πρωθυπουργό στη Βουλή” έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

“Ούτε χθες γίναμε σοφότεροι, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τίποτα να πει για ό,τι έχει συμβεί, δηλαδή ποιος έδωσε την εντολή και για ποιο λόγο” ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικό Άρθρο: Υπόθεση παρακολουθήσεων: Την Δευτέρα η νέα μετωπική – Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος