Μεταναστευτικό: Δίκαιη πολιτική ζητά ο ευρωπαϊκός Νότος – Συνάντηση των MED5 στην Αθήνα (video)

Συνάντηση για το φλέγον θέμα της μετανάστευσης είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης πέντε μεσογειακών χωρών (ομάδα κρατών MED5) στην Αθήνα το Σάββατο. Οι υπουργοί Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας και Κύπρου συζήτησαν τις κοινές θέσεις στο θέμα της προστασίας των χωρών πρώτης υποδοχής και ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου με ζητούμενο την αλληλεγγύη και τη δίκαιη διανομή των προσφύγων και μεταναστών. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε γεύμα εργασίας με τους υπουργούς.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Είπε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα και να εξεταστούν οι μηχανισμοί επιστροφών και απελάσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ζήτησε να γίνει πράξη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρξουν νέες συμφωνίες με τρίτες χώρες.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να δώσει μια βιώσιμη, ουσιαστική και ρεαλιστική λύση στη μεταναστευτική κρίση» επισήμανε ο Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διάσκεψης των MED5, των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού νότου, στην Αθήνα.

Όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης, η Ευρώπη «πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» και εξήγησε ότι κατά τη διάσκεψη οι υπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ελλάδας, συζητούν την ανάγκη «να υπάρχει πιο έμπρακτη εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις χώρες του Νότου και ειδικά στις μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων» προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν πέντε χώρες και στην περίπτωση της Ελλάδας πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουμε όλο το βάρος για την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιστροφών και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», αλλά και να ενισχυθεί «η εξωτερική διάσταση» με ορθή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας «και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά της Τουρκίας» και με τη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. «Είναι οι χώρες προέλευσης με τις οποίες η Ευρώπη αφού έχει μια έντονη πολιτική διπλωματική και εμπορική σχέση πρέπει να τη συνδυάσει με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η διάσκεψη, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, άρχισε με συνομιλίες των πέντε υπουργών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος και επισήμανε πως “Η Ευρώπη είναι δίπλα στον Ευρωπαϊκό νότο”

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος