Άτυπη πενταμερής: Κρίσιμο τεστ για το Κυπριακό στη Γενεύη

Ανοίγει Μ. Τρίτη στη Γενεύη η αυλαία των κρίσιμων συνομιλιών για το Κυπριακό. Άγκυρα και Κατεχόμενα επιμένουν να υπονομεύουν την άτυπη πενταμερή προκρίνοντας τη λύση των δύο κρατών, ενώ Αθήνα και Λευκωσία σε αρραγές μέτωπο υπενθυμίζουν ότι “κόκκινη γραμμή” για λύση αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με αποφασιστικότητα για να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό που ανοίγει στη Γενεύη, αλλά και με ξεκάθαρη γραμμή άμυνας στις τουρκικές αξιώσεις προσέρχονται στη διάσκεψη της άτυπης πενταμερούς Αθήνα και Λευκωσία.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το μεσημέρι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα αλλά και για το κρίσιμο τεστ του προσεχούς τριημέρου, κρατώντας χαμηλούς τόνους.

“Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερo” δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Τη στιγμή που ο ψευδοηγέτης της κατεχόμενης Κύπρου συναντιόταν με τον Ταγίπ Ερντογάν, και δείχνοντας και δημόσια ότι είναι αμετακίνητος από τη λύση δύο κρατών, ο Νίκος Αναστασιάδης εν πτήσει για τη Γενεύη εξέπεμπε σαφές μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά. “Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση… Δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων”.

“Οι ομοσπονδιακές συμφωνίες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να φέρουν αποτέλεσμα. Είμαστε εξίσου κυρίαρχοι με τους Ελληνοκύπριους” δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ερσίν Τατάρ.

Το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη περιμένει η task force ανώτερων στελεχών της ευρωπαϊκής διπλωματίας που ήδη βρίσκεται στη Γενεύη.

“Βρίσκονται στο σημείο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη στις τρέχουσες προσπάθειές τους με όποιο τρόπο μπορούν” τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα υποδαυλίζει το κλίμα της έντασης στο Αιγαίο. Προαναγγέλλει με παράνομη navtex τη δέσμευση περιοχών στην καρδιά του αρχιπελάγους για άσκηση έρευνας και διάσωσης, ενώ με άλλη ναυτική οδηγία ζητά την ακύρωση ελληνικής δραστηριότητας επαναφέροντας το έωλο επιχείρημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια -Ρεπορτάζ:  Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Φρύσσα, Ανταπόκριση από Κύπρο: Μανιάνα Καλογεράκη, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος