Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό: Nέα συνεδρίαση την Μ. Πέμπτη στη Γενεύη

Νέα συνεδρίαση της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό έχει προγραμματιστεί για την Μ. Πέμπτη στις 11 το πρωί στη Γενεύη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο, μετά την εμμονή της Άγκυρας και του ψευδοκράτους στη λύση των δύο κρατών. Αθήνα και Λευκωσία επισήμαναν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, δηλαδή Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία. Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην άτυπη διάσκεψη.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης σε νέα σύνοδο της Ολομέλειας, αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε διμερείς συναντήσεις του Α. Γκουτέρες με τον Ε. Τατάρ και ακολούθως με τον Ν. Αναστασιάδη και κατόπιν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά συνάντηση της Ολομέλειας.

«Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του ΓΓ της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ. Βεβαίως έχω πει στον Γ.Γ. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον Γ.Γ, ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».

Στην αναχαίτιση των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων Άγκυρας και Κατεχομένων αποδύθηκαν Αθήνα και Λευκωσία κατά τον πρώτο γύρο της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Στον κύκλο των επαφών, με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, το δείπνο αλλά και στην ολομέλεια της Διάσκεψης, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή πλεύσης, με επίλυση που θα αντανακλά και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και προσήλωση στο μοντέλο της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως επαναβεβαιώθηκε και από τη βρετανική διπλωματία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, εάν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση πέραν αυτής των δυο κρατών, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ απάντησε με την χαρακτηριστική κίνηση με τα υψωμένα δυο δάχτυλα, με την οποία έδειξε ότι η πυξίδα Κατεχόμενων και Άγκυρας είναι προσανατολισμένη στο αδιέξοδο. Στην κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση ο πάγος που – σύμφωνα με τη Λευκωσία -έβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη λύση των δυο κρατών.

«Η Τουρκία έφερε και την ευθύνη στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία θα την φέρει και τώρα. Γιατί η Τουρκία είναι αυτή που παρεκκλίνει από το διεθνές πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, όπως έχει διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» σχολίασε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Όπως μεταδίδουν προς την ΕΡΤ πηγές από την κυπριακή κυβέρνηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

«Η Τουρκία αν δεν πάρει μια λύση που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, δηλαδή στη λογική της αναγνώρισης των τετελεσμένων γεγονότων και έναν ευδιάκριτο ρόλο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα πηγαίνουμε από ναυάγιο σε ναυάγιο» τόνισε ο διεθνολόγος Νίκος Παούνης.

Στο κείμενο της τουρκοκυπριακής πρότασης που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, ο ψευδοηγέτης των Κατεχόμενων, ζητά τη διασφάλιση της εγγενούς ισότητας της κυριαρχίας των μερών και ισότιμο καθεστώς σε διεθνές επίπεδο με ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλίας του ΟΗΕ. Αποδέχεται περιορισμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συζητήσεις και μόνο από τη θέση του παρατηρητή και την τελική επικύρωση της συμφωνίας με δημοψήφισμα.

«Εμείς δεν αλλάζουμε θέση, ούτε πρόκειται να αλλάξουμε. Εξηγήσαμε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά και έχουν αλλάξει συνθήκες…» σημείωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως σχολίασε ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πειραματίζεται και αναζητά ισορροπίες, καθώς οι θέσεις που εκφράστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Άτυπης Πενταμερούς, όπως αναμενόταν, είναι διαμετρικά αντίθετες, με ευθύνη της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Γκουτέρες θέλει να μην αποβεί άγονη αυτή η διαδικασία γιατί αυτό θα έχει συνέπειες και για τον ίδιο προσωπικά, καθώς θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Ιούνιο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και θέλει μια επιτυχία στο βιογραφικό του, αλλά και συνέπειες για το Κυπριακό.

Αποστολή στη Γενεύη: Νίκος Μελέτης

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος