Αθήνα – Λευκωσία σε Άγκυρα: «Μονόδρομος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου»

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία με αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο νησί.

Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθαρίζουν για ακόμη μια φορά τη θέση τους: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος και αυτονόητες οι δεσμεύσεις για το κυπριακό.

«Δυστυχώς υπάρχει μια εξαίρεση μιας χώρας. Της Τουρκίας. Η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές. Αν και αντιμετωπίζουμε μικρότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής. Ελπίζω ότι φέτος, μετά από δύο χρόνια, ίσως κάνω διακοπές τον Αύγουστο» είπε ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνει πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα δραστηριοποιείται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος συντηρεί την ένταση με προκλητικές δηλώσεις.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που αντιμετωπίσαμε λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την παρέμβαση Μπάιντεν για να μπει ένα φρένο στα σχέδια Ερντογάν στην Κύπρο, ζητεί η ομογένεια η οποία αναφέρει:

«Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο δεν θα είναι ανεκτή και να του στείλετε σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια».

Ο πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου Νίκος Λαρυγγάκης σημειώνει: «Θέλαμε να καταγραφεί αυτό και να ρωτήσουμε τον πρόεδρο Μπάιντεν, που εδώ και χρόνια είναι υποστηρικτής του Κυπριακού ζητήματος. Θέλουμε να αποτρέψουμε μια κρίση και θέλουμε να υπάρξει αντίδραση σε μια κρίση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες».

Η επιστολή προηγήθηκε δηλώσεων του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι με την επίσκεψη Ερντογάν θα σταλούν ηχηρά μηνύματα.

«Μπορεί να είναι καλύτερα αν υπάρχει μια συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε στους Ελληνοκύπριους, να γίνουμε το μπάλωμά τους και στο μέλλον να εξαφανιστούμε, δεν θα μπούμε σε μια τέτοια περιπέτεια».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, η ΠτΔ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Πολωνίας και τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την ένταση που συντηρούν οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος