Αθήνα και Λευκωσία θέτουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη νέα τουρκική προκλητικότητα (video)

Οι τουρκικές προκλήσεις και η κάθοδος του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ τίθενται σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Κύπριο και Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να τεθεί σήμερα το θέμα της νέας τουρκικής πρόκλησης με την έβδομη κατά σειρά απόπειρα παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ ,από τους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου Νίκο Δένδια
και Νίκο Χριστοδουλίδη οι οποίοι είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία για τον συντονισμό των κινήσεων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσης το θέμα των τούρκικων προκλήσεων στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ στην επικοινωνία που είχαν χθες, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους τους στην αυριανή ,μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής, υπό το  πρίσμα και των προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων της  Ε.Ε..
Χθες είχε υπάρξει έντονη αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ που τόνισε ότι η νέα τουρκική πρόκληση περιφρονεί  τις εκκλήσεις της Ε.Ε και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας . Η Αθήνα κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και υπενθυμίζει ότι  η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.
Αργά χθες  το βράδυ ο εκπρόσωπος του τουρκικου ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι επιχείρησε να απαντήσει στην Αθήνα επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο  προέρχεται δήθεν από την μαξιμαλιστική και μη συμβιβαστική σταση του ελληνικού/ελληνοκυπριακού δίδυμου ,όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, Καθώς  Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι αγνοούν τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους πέριξ του νησιού ως συνιδιοκτήτες του νησιού.
Και η ανακοίνωση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα  τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αυτά δηλαδή που αυθαίρετα θεωρεί δικαιώματα της.

Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος