Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Ανήμερα της εθνικής επετείου, Πέμπτη απόγευμα, ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους και με τη χρονική σύμπτωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 25 και 26 του μηνός στην οποία θα μετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν το αρχικό προσχέδιο των “27” ενόψει της Συνόδου για την κατάσταση την Ανατολικό Μεσόγειο, καθώς φαίνεται να απέχει πολύ από την έκθεση Μπορέλ που παρουσίασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Oι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας αναμένονται την Παρασκευή, όπου η συζήτηση θα γίνει στη βάση της έκθεσης Μπορέλ.

Αν και η έκθεση ήταν αρχικά καλή και ισορροπημένη, το πρώτο προσχέδιο για τα συμπεράσματα της Συνόδου απορρίπτεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ως απαράδεκτο. Σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από το κείμενο βρίσκεται η Γερμανία ενώ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υπέβαλε τα συγχαρητήριά του στον Μάριο Ντράγκι για τα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής επιδίδεται σε διπλωματικό αγώνα. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, την τέταρτη μέσα σε  τρεις μήνες, την ώρα που η χώρα του μαστίζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση και ο ίδιος δέχεται σφοδρά πυρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνει για ακόμη φορά το βάρος στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι εκείνη που θα πρέπει να ενθαρρυνθεί για το διάλογο. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο αλλά θέλει σταθερότητα και συνεργασία για να συνεχιστεί ο διάλογος με αποδοτικό τρόπο. Οι σχέσεις Άγκυρας -Βρυξελλών δεν πρέπει να πληγούν από χώρες που δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του σε Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές.

“Θα υπάρξει προσπάθεια παρεμβολής στις επόμενες προεδρικές εκλογές από την πλευρά των Τούρκων . “Το έχουν γράψει, τις απειλές δεν τις κρύβουν”. Το κλίμα, άλλωστε, μεταξύ του Μακρόν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σταθερά τεταμένο διαφωνώντας για μια σειρά ζητημάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “δεν θέλω να προχωρήσω σε μια κατευναστική σχέση αν απο πίσω γίνονται τέτοιοι ελιγμοί”. Αναφορικά με την στάση των 27 της ΕΕ προς την Τουρκία δήλωσε ότι “η Γαλλία ήταν η μόνη δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εταίροι δεν κατάλαβαν ότι η Τουρκία του 2021 δεν είναι εκείνη του 2015”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος