Εκλογές 2023: Το «πηγαδάκι» Μητσοτάκη – Κουτσούμπα για την ημερομηνία (video)

Array

Με το καλημέρα και τις ευχές για καλή χρονιά στο Προεδρικό Μέγαρο φούντωσαν οι φήμες για τον χρόνο των εκλογών.

Ο Περισσός υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι κάλπες θα στηθούν μετά τον Απρίλιο. Πάντως ενώπιον δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα. Αντιθέτως είπε ότι η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Όπως διευκρίνισε η επιλογή να έρθει η αύξηση έναν μήνα νωρίτερα, ενέχει το στοιχείο, ότι τελειώνει το πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος που απασχολείται στον τουριστικό κλάδο.

Στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τις καθιερωμένες ευχές από εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας.

Έτος εκλογών το 2023

Σε θέσεις πολιτικής μάχης κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, στην απαρχή του εκλογικού 2023.

Εν αναμονή των αποκαλυπτηρίων της Κυριακής που θα στηθεί η εθνική κάλπη της απλής αναλογικής, η ατζέντα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών κατέχει πρωταγωνιστική θέση, με τον πρωθυπουργό, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, να αποσυνδέει τις εκλογές από την εξαγγελία για νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο».

Το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους. Και πλέον όλοι οι Έλληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών…(cut)…Έχω το εθνικό χρέος να διαφυλάξω και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γι’ αυτό, παρόλο που το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά, δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε πλειοδοσία υποσχέσεων. Ούτε και θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν» ανέφερε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνεργασία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων δίνει έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν αγωνιζόμαστε πια μόνο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία είναι το μήνυμα του, μετά την ωριαία συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα. Όπως είπε: «Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε την υπόθεση της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ειδικά σε επίπεδο Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Δύο ηπείρους που βρίσκονται αντιμέτωπες όλο και περισσότερο με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, του νέου Ψυχρού πολέμου και του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας».

Άρωμα εκλογών είχαν και τα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Γιάννης Δραγασάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπουργοί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχιεπίσκοπος, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί, έγιναν δεκτοί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το χρόνο της κάλπης, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Διάλογος Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη

Κ. Μητσοτάκης: Ξεκουραστήκατε;

Κ. Σακελλαροπούλου: Ναι…Λίγες μέρες…

Κ. Μητσοτάκης: Και επανερχόμαστε τώρα…

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Κουτσούμπα και η ημερομηνία των εκλογών 

Σε «πηγαδάκι» που είχε το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, σύμφωνα με πηγές του Περισσού ο δεύτερος τον ρώτησε αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν εκλογές. Οι δυο τους βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ευχήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το νέο έτος.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογές, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά». Όταν ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε «πότε ακριβώς;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε «μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Οι κάλπες, πάντως, θα στηθούν με βάση το νέο εκλογικό χάρτη της χώρας, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος