Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες καθορίζουν τον τρόπο που θα καταθέσουν στη Βουλή

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες καθορίζουν τον τρόπο εξέτασής τους ενώπιον κάθε αρχής, αλλά εντός του νομικού πλαισίου. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το νόμο περί προστατευόμενων μαρτύρων και την σχετική υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι “τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης, κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε φορά ο μάρτυρας πρέπει να ερωτάται για τον τρόπο εξέτασης του, πάντα όμως εντός του νομοθετικού πλαισίου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απάντηση των Εισαγγελικών αρχών για τα άλλα δύο σκέλη του αιτήματος της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την αποστολή εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όσο και επί τους αιτήματος για την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων.

Έτοιμος να καταθέσει μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων προστασίας της ανωνυμίας του ενώπιον της επιτροπής δηλώνει από την πλευρά του ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης“, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χθες διπλή τηλεφωνική επικοινωνία με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

“Κακοστημένη φάρσα με ψευδομάρτυρες”, αποκάλεσε την υπόθεση στο σκέλος των πολιτικών προσώπων,
ο πρώην επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της  Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος η απάντηση του Άρειου Πάγου για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη

«Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του ‘Αρειου Πάγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ».

Μετά την απόφαση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες- κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή, χωρίς φόβο».

Το ΚΚΕ θέλει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση Novartis, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με καθεστώς ανωνυμίας και με μάρτυρες με κουκούλες, που δεν θέλουν να καταθέσουν με τα πραγματικά τους στοιχεία, σημείωσε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Το Κίνημα Αλλαγής εμμένει στην αποκάλυψη της αλήθειας «που αφορά γεγονότα και πρόσωπα για το παραθεσμικό κύκλωμα που λειτούργησε στη Δικαιοσύνη, που αναδείχθηκε με αφορμή την υπόθεση Novartis και τη δίωξη 10 πολιτικών προσώπων» δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ.Παπαγγελόπουλο, με αφορμή, όπως αναφέρει, «την έντονη “προπαγάνδα” και τα επικοινωνιακά παιχνίδια διάφορων κύκλων». Ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι το ΚΙΝΑΛ επιμένει στην απρόσκοπτη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής, πέρα και έξω από συμφέροντα και πολιτικές παρεμβάσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται και στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου σύμφωνα με την εντολή της Βουλής.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Σχετική είδηση: Εν αναμονή των απαντήσεων του Αρείου Πάγου στα αιτήματα της Επιτροπής (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος