Αρχίζουν οι διαδικασίες για τη ψήφο των Ελλήνων στο Εξωτερικό

Με τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι», θα συγκροτηθεί – για πρώτη φορά επίσημα– ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη και με τη συμμετοχή επιστημόνων και διοικητικών στελεχών, η οποία θα έχει ως έργο την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.

Μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ. 4). Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις προς περαιτέρω διακομματική διαβούλευση για το θέμα.

Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.

Την τροπολογία υπέγραψε την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ  ο οποίος μαλιστα δήλωσε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες έρχεται και το νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και στην συνάντηση  που είχαν την Πέμπτη οι κύριοι Κούικ και Πουλάκης με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Ο κ. Πουλάκης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, παρά την πλειάδα των άμεσων πιεστικών προβλημάτων τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει, επέλεξε να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών, έχοντας τη βούληση να καταλήξει στη βέλτιστη, νομικά, τεχνικά και δημοκρατικά πρόταση, η οποία θα καταφέρει να συγκεντρώσει και την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Από την πλευρά της ΠαΔΕΕ,  ο πρόεδρος, κ. Κατσαμπάνης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράμμισαν ότι η υλοποίηση της πρόβλεψης που υπάρχει στο ισχύον Σύνταγμα, ήδη από την αναθεώρηση του 2001, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των εκτός επικράτειας εκλογέων, αποτελεί σημαντικό αίτημα και παράπονο των απόδημων Ελλήνων, εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το ότι, για πρώτη φορά, τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος