Άρχισε στην ολομέλεια, η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού 2020 (video)

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, άρχισε στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2020.

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες θα διαρκέσουν πέντε ημέρες και θα κορυφωθούν την Τετάρτη με τη σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Η συζήτηση άρχισε με τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές και θα συνεχιστεί με κατάλογο ομιλητών εναλλάξ και ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν από αύριο Κυριακή οι τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης,κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναβιώσουν την “παράδοση” της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών, κάνοντας λόγο για μία συμβολική κίνηση σ’ αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στον προϋπολογισμό, εκτίμησε ότι σηματοδοτεί την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της οικονομίας, καθώς αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που εδράζεται στις επενδύσεις.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη επέκτασης του δικτύου προστασίας των πιο αδύναμων απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας,αλλά και της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό, καθώς υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και έκανε λόγο για πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν αναπτυξιακοί πόροι.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, διαμήνυσε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης,αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα “ματωμένα” πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για το 2020.

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης – έκανε λόγο για προϋπολογισμό χωρίς όραμα και σχεδιασμό.

Τέλος,ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός δίνει διαπιστευτήρια υπακοής και έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος