Καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας — Κόντρα «κορυφής» εφ’ όλης της ύλης

Απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλλε εναντίον της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλλε εναντίον της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη μετά από τριήμερη συζήτηση. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Σκληρές εκφράσεις αντάλλαξαν Μητσοτάκης -Τσίπρας

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίσθηκε από οξύτατη αντιπαράθεση, με βαρείς χαρακτηρισμούς μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε θεσμική και συνταγματική εκτροπή και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό εγκέφαλο εγκληματικής οργάνωσης ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για εκχυδαϊσμό, εκστρατεία λάσπης και διχασμό της κοινωνίας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εστίασε στη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον του. Τόνισε ότι επιδίδεται σε αυτό που ξέρει, δηλαδή στο να πυροβολεί τη χώρα και να ρίχνει λάσπη στην κυβέρνηση προκαλώντας διχασμό στην κοινωνία.

«Δριμύ κατηγορώ» του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως εάν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι στον φάκελο που παρέλαβε ο ίδιος από τον κ. Ράμμο δεν υπήρχαν, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε φέιγ βολάν, ένα φάκελο που είχε τον χαρακτηρισμό του απόρρητου.

«Αν δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, τότε παραπλανάτε το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά βεβαιότητας λέω ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν, κ. Τσίπρα», τόνισε.

«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω στην αρχή με ένα κατάλογο τηλεφωνημάτων επί των δικών σας ημερών και να ζητήσω αν παρακολουθούσατε εσείς κρατικούς λειτουργούς. Η διαδικασία που επιλέξατε είναι εκτός νομικού πλαισίου» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα ποιο είναι; Από καιρό όσα επικαλούνται οι βουλευτές σας είχαν δημοσιευθεί. Πριν τα παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα θρυλούμενα στοιχεία, ήταν πρώτη είδηση σε τρία μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή, είτε ο κ Τσίπρας επέβαλλε τα ονόματα που αυτός ήθελε. Σε αυτά τα ρυπαρά δίκτυα αναφέρομαι».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Να υποθέσουμε ότι αυτές οι παρακολουθήσεις γινόντουσαν, γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω».

«Επειδή όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται λίγο περίπλοκα και αφορούν μόνο όσους εντρυφήσει στην λεπτομέρεια. Το 2019 λίγο πριν καταρρεύσετε στις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα, μετατρέψατε το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το κάνατε ενώ γνωρίζατε ότι παρακολουθούσατε το ΚΚΕ, σίγουρα τον κ. Σαγιά και τον κ. Πιτσιόρλα, και πολλούς άλλους που πιστεύω θα μάθουμε στην πορεία.

Δηλαδή, επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία.

Δύο απλές διαπιστώσεις. Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί. Οι απαντήσεις μου κρίνονται και από εσάς και από τους πολίτες. Περιμένω και από τον κ. Τσίπρα να καταθέσετε τις δικές σας εξηγήσεις. Πρώτη μία δημόσια συγνώμη για το διασυρμό της πατρίδας στον οποίο πρωτοστάτησε για τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας. Κουβέντα δεν έχετε πει. Όταν όλα τα στελέχη σας και εσείς συμμετείχατε σε αυτή την προσπάθεια διασυρμού της χώρας για ένα περιστατικό το οποίο ο υπουργός είχε πει ότι ήταν ψεύτικο. Ήμασταν σίγουροι γιατί έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών που μπορούν να μας παρέχουν τέτοια δεδομένα. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;».

«Το ζητούμενο είναι αν εσείς μένατε Μαδούρο»

«Παραμένετε φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια, είπε Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες γνωρίζουν και γι’ αυτό το λόγο θα μας δώσουν ισχυρή εντολή, είπε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του. Θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα μιας πραγματικότητας τελείως δυστοπική; ανέφερε πρωθυπουργός. Ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγκάλεσε ότι για ακόμα μια φορά δεν λέει τίποτα για το μέλλον του τόπου. «Εμείς μένουμε Ευρώπη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς αστερίσκους και χωρίς ερωτηματικά. Το ζητούμενο είναι αν εσείς μένατε Μαδούρο».

Ήταν ιδιαίτερα εκτενείς αναφορές του πρωθυπουργού και για το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ Channel. Πού πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κυρίου Καλογρίτσα; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο διερωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας είναι αφελής ή επικίνδυνος, καθώς όπως είπε, οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά για το θέμα αυτό, υιοθετήθηκαν μόνο από τα τουρκικά μέσα. Δεν θα αντιπαραβάλω όσα έγιναν επί των ημερών μας με το δικό σας μηδενικό αποτέλεσμα, είπε Κυριάκος Μητσοτάκης για να σημειώσει ότι την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση μείωσε φόρους, μείωσε την ανεργία, αύξησε τις επενδύσεις, ενώ το μαξιλάρι των 37 δισ.  όπως είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, έχει γίνει 40 δισ. «Και δεν είναι μαξιλάρι, αλλά είναι το απόθεμα του ελληνικού δημοσίου με το οποίο μπορούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όποτε χρειάστηκε».

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να απαντήσει εάν η επιστολή που παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ περιλάμβανε «ονόματα», ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Ράμμος απαντούσε σε δική του επιστολή της 28ης Δεκεμβρίου που είχε «συγκεκριμένα ονόματα». Σχολίασε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να «παίξουμε τις κουμπάρες» και τόνισε πως «είναι κατηγορούμενος και όχι κατήγορος».

Προηγήθηκε τοποθέτηση με σφοδρές επικρίσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κάνατε ότι μπορούσατε κ. Μητσοτάκη για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή, τελικά είστε ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που προσπαθήσατε να κρύψετε, είστε εδώ για μια πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή για την οποία δεν μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία και κλόνισε την εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Βουλή: Ένταση ανάμεσα Τσίπρα και Τασούλα – «Σκεφτείτε τις εκφράσεις σας»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στο τελευταίο εξάμηνο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης» και πρόσθεσε: «Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης». Ακολούθως ανέφερε: «Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές 10ετούς φυλάκισης που ξεστόμιζαν τα στελέχη σας, με την καταστροφή εγγράφων. Και βέβαια με τη σπίλωση ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου».

Θύμισε ακόμη: «Δική σας απόφαση, να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου. Δική σας απόφαση να αλλάξατε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ο δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της. Δική σας απόφαση να προωθήσετε τη κ. Βλάχου ως εισαγγελέα της. Δική σας απόφαση να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια. Δική σας απόφαση να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Δική σας απόφαση να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας απόφαση η χυδαία και άθλια επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον».

Αναφερόμενος στην γραμμή που ακολούθησε ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «τον περασμένο Αύγουστο σας είπα ότι είναι δειλία να κρύβεστε πίσω από τον ανεψιό και βοηθό σας. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή».

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής από τον οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία και πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί λογοκρισία».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος πάντα προσωπικά προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ακόμη και αν δεχθούμε λοιπόν ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχατε ιδέα τι κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ανεψιός σας και ο εκλεκτός σας διοικητής της ΕΥΠ. Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δε μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο;». Συμπερασματικά ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν παρέπεμψε τους υπευθύνους στην Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Μήπως γιατί φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία; Κι αφού επικαλείστε ρυπαρά δίκτυα, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κυρία Βλάχου μέλος του ρυπαρού δικτύου;».

Ακολούθως είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ που προηγουμένως διαμαρτύρονταν: «Ο πρωθυπουργός και προσωπικός μου αντίπαλος δεν είναι ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε εξαπατημένος. Ένοχος είναι. Κύριε Μητσοτάκη εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους. Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική. Που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας».

Ο κύριος Μητσοτάκης ήρθε ως απολογούμενος στο κοινοβούλιο, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, και προσθέτουν ότι δεν έδωσε απαντήσεις που περίμενε το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και οι Έλληνες πολίτες. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα. Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα, όπως γιατί άκουγε τον κύριο Χατζηδάκη; γιατί άκουγε τον κύριο Ανδρουλάκη για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Γιατί άκουγε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να ελεγχθούν οι ροές των χρημάτων στα εξοπλιστικά;».

«Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα»

Σε άλλο σημείο κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κάνει μαθήματα πατριωτισμού, όπως είπε στη δημοκρατική παράταξη, τονίζοντας ότι ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δεν θα μείνει χωρίς έλεγχο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στα όσα ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Ειδικό Δικαστήριο για μαύρες σακούλες χρημάτων, με μια αποστροφή λέγοντας ότι τη μόνη σακούλα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό ήταν τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορεί να αντέχει στις οικονομικές κρίσεις.

Παρατήρησε ότι η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ  θα δώσει μια πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη στη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα αποτρέψει όμως, όπως είπε, την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε λίγο καιρό. Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα, για την κοινωνία και την οικονομία, μα πάνω απ’ όλα ως μια μεγάλη πληγή για την ίδια τη Δημοκρατία. Διαπράττεται ύβρη. Μετά έρχεται η Νέμεσις. Με τη λαϊκή ψήφο θα έρθει και η κάθαρση».

Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την αντιπρόεδρο του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα να αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Κούβα. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και κατόπιν ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για ευθύνες του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για όλες τις υποθέσεις είπε και συμπλήρωσε «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις».

«Καθεστώς», κατάλυση κανόνων δικαίου και συγκάλυψη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας.

Εκπροσωπώντας τον κ. Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σοφία Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τοποθετήθηκε επί της πρότασης δυσπιστίας χθες στη Βουλή. Σε σημερινή δήλωσή του διευκρίνισε ότι σήμερα βρίσκεται σε προγραμματισμένο εδώ και μήνες προσκύνημα. «Η Ελληνική Λύση έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης από το φθινόπωρο του 2021, όταν έγινε εμφανής η συντονισμένη ληστεία των Ελλήνων μέσω του κόστους ενέργειας και των ανατιμήσεων. Φυσικά και η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, παρότι όπως ξεκαθάρισα στην χθεσινή μου ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής, την θεωρώ «δώρο» του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη» είπε.

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Μ. Παπαδάκη, Γ. Φασουλάς, Λ. Μπεθάνη/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος