Αποκλειστική συνέντευξη της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Φάνη Παπαθανασίου

Έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνει η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Φάνη Παπαθανασίου

– Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση.
Γιατί η Φινλανδία επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ τώρα; Θεωρείτε ότι η χώρα σας θα ωφεληθεί από την είσοδό της στη Συμμαχία;

– Ασφαλώς. Όλο το περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια άλλαξε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που συζητάμε στη Φινλανδία ποια είναι η θέση μας με αυτήν την αλλαγή, όσον αφορά την ασφάλειά μας. Το συζητάμε στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο, και πολύ σύντομα, εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, θα πάρουμε τις αποφάσεις. Κατά πόσον θα εισηγηθούμε την ένταξή μας ή όχι. Επιδιώκουμε τη συναίνεση ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για αυτό το θέμα. Φυσικά έχει να κάνει με την ασφάλεια. Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία.

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός της, κ. Μητσοτάκης, να βοηθήσουν την υποψηφιότητά σας;

-Αν αιτηθούμε την ένταξή μας, θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών. Το συζητήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό σας, τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη Φινλανδία σε αυτή τη διαδικασία και εφόσον αιτηθούμε την ένταξή μας, η Ελλάδα θα μας υποστηρίξει.

Ελπίζετε ότι θα επιτύχετε τις επόμενες εβδομάδες τη συναίνεση που χρειάζεστε; Μιλήστε μας λίγο για το χρονοδιάγραμμα.

– Νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο. Μιλάμε για δύο-τρεις εβδομάδες έως ότου ληφθεί η απόφαση. Ήδη εδώ κι έναν μήνα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Η Βουλή έλαβε τα έγγραφα που αφορούν όλη αυτήν την κατάσταση στην Ευρώπη, τη θέση της Φινλανδίας. Όσον αφορά την ασφάλεια, στην αμυντική, εξωτερική πολιτική μας, έχουμε ήδη λάβει αποφάσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλειά μας. Κάνουμε πολύ περισσότερα από το να συζητάμε το θέμα του ΝΑΤΟ.

Σας ανησυχεί ότι κάποιες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ουγγαρία, θα αντιτεθούν στην ένταξή σας;

– Εννοείται ότι έχουμε συζητήσει με όλα τα κράτη-μέλη. Ομοίως και με την Ουγγαρία και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, αλλά θα υποστηρίξουν όποια απόφαση λάβουμε. Και είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να βασιστούμε σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, για να στηρίξουν την υποψηφιότητά μας, εφόσον γίνει.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Φινλανδία και η Σουηδία αιτηθούν την ένταξή τους, μέχρι να γίνει το αίτημα αποδεκτό κι επισήμως να τύχουν προστασίας, οι δύο χώρες θα είναι εκτεθειμένες σε διάφορες επιθέσεις από τη Ρωσία. Η Φινλανδία είναι έτοιμη για την αντίδραση της Ρωσίας, και τι είδους αντιδράσεις περιμένει η Φινλανδία από τη Μόσχα;

– Η Φινλανδία είναι μια χώρα που προετοιμάζεται. Πάντα προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έχουμε ενισχύσει την άμυνά μας εδώ και δεκαετίες. Διότι έχουμε έναν ισχυρό γείτονα, τη Ρωσία, που έχει μια πολύ δύσκολη ιστορία, και βλέπουμε τώρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και βέβαια αυτό μας ανησυχεί πολύ. Χτίζουμε τις δυνάμεις μας και επίσης προετοιμαζόμαστε για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ενέργειες από τη Ρωσία για όσο μεσοδιάστημα αναμένουμε την ένταξή μας, αφού κάνουμε την αίτησή μας κι αυτό επικυρωθεί. Βέβαια δεν έχουμε λάβει ακόμα την απόφασή μας, αν όμως το αποφασίσουμε να κάνουμε την αίτηση, θα έχουμε αυτήν την γκρίζα περιοχή-περίοδο, προτού όλα τα κράτη-μέλη επικυρώσουν την είσοδό μας, καθώς και της Σουηδίας. Ανησυχούμε γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις και ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, υβριδικές επιθέσεις, κυβερνο-επιθέσεις, διάφορες μορφές προσπάθειας εκ μέρους τους επιρροής στη Φινλανδία. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν.

– Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν τη συνέντευξη στην Ελληνική δημόσια τηλεόραση.

– Σας ευχαριστώ πολύ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος