Aπόφαση της Συνόδου της Ε.Ε. – Σε καθεστώς διαρκούς επίβλεψης η Τουρκία (video)

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. μπαίνει η Τουρκία καθώς με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, οι 27 μεταθέτουν για τον Ιούνιο την συζήτηση της υλοποίησης της θετικής ατζέντας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει εποικοδομητική στάση και εφόσον η διαδικασία αποκλιμάκωσης παραμείνει βιώσιμη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου: «Καλούμε την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου… Σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών, η Ε.Ε., να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για τα Συμπεράσματα καθώς και ο πρωθυπουργούς Κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να υπάρξει διττή προσέγγιση του τουρκικού προβλήματος ενώ προβλέπεται και η αναστρεψιμότητα των θετικών μέτρων εφόσον η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της.

Η αρνητική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι και οι 27 προειδοποιούν την Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες εφόσον επαναλάβει τις προκλήσεις.

“Αν η Τουρκία δεν κινηθεί εποικοδομητικά, αν επιστρέψει στις μονομερείς ενέργειες ή τις προκλήσεις, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, βεβαίως και θα αναστείλουμε αυτά τα μέτρα συνεργασίας”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., επισημαίνει πως: “Σημαντικό αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: ανάγκη παγίωσης της αποκλιμάκωσης και προώθηση της συνεργασίας, έτοιμοι για προσαρμογή εάν χρειαστεί. Ένα σταθερό, ασφαλές και αμοιβαία επωφελές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ”.

Η Ε.Ε θέτει στη Άγκυρα ξεκάθαρο όρο να δέχεται την επιστροφή των προσφύγων όπως προβλέπει η Συμφωνία του 2016, ενώ στο Κυπριακό στηρίζει λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει με ειδικό εκπρόσωπο στην Πενταμερή του Απριλίου.

Αιχμηρή είναι η αναφορά των Συμπερασμάτων και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Η συμπεριφορά η Τουρκική βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και βεβαίως κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα φέρει πίσω όποια θετική ατζέντα», σχολίασε μιλώντας στον REAL FM, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ανισοβαρή και κατώτερα των περιστάσεων τονίζει ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος με δήλωση του στην ΕΡΤ: «Η Κυβέρνηση αντί να θριαμβολογεί οφείλει να αναδείξει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη. Στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Για μια ακόμη φορά, αποδείχτηκε ότι η ΕΕ καθορίζει τη στάση της στα παζάρια που εξελίσσονται με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την προώθηση της στρατηγικής της σχέσης με την Τουρκία», σχολίασε το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση αναφέρει πως: «Η ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση είναι αχαρακτήριστη και αποδεικνύει την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την αδυναμία της να προασπίσει το Έθνος».

«Το μνημονιακό τόξο διαρκώς βαφτίζει το κρέας ψάρι. Η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο δίνει λευκή επιταγή στον κ. Ερντογάν αλλά τον προικοδοτεί παράλληλα στο «έργο» του», επισήμανε το ΜΕΡΑ 25.

Ενοχλημένη εμφανίστηκε η Άγκυρα που η πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ, συνδέεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

«Εμείς αυτό που πάντα επισημαίνουμε στους ομολόγους μας, είναι ότι δεν πρέπει ποτέ η Ελλάδα να μεταφέρει τα προβλήματα της με την Τουρκία στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες από την λεγόμενη «Θρακική συνεργασία», ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς. Πληρώματα αρμάτων μάχης, Ελληνικών Λέοπαρντ και Αμερικανών Άμπραμς, έκαναν εξομοίωση σε τακτικές εμπλοκής μάχης στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ικανοποίηση στην Κύπρο για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος