Αντιπολίτευση: Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τα self test

Για “ένοχη σιωπή” σχετικά με τα self test της Siemens, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Μητσοτάκη και θέτει σειρά ερωτημάτων:

“Γιατί αγνοεί τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ; Γιατί αγνοεί ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά;”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων. Επικρίσεις διατυπώθηκαν από το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

“Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, επιβεβαιώνει αυτό που όλη η Ελλάδα υποπτεύεται: ότι για ακόμη μία φορά εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων, αυτή τη φορά στην αγαπημένη του Siemens”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται:

«Η κα Πελώνη εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για αντιπολίτευση “λάσπης στον ανεμιστήρα” ανήμερα της Εθνικής Γιορτής, μόνο που ξέχασε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή της ήταν αυτή που επέλεξε να ανακοινώσει μεσάνυχτα παραμονή της 25ης Μαρτίου με fast track διαδικασίες τον διαγωνισμό των self tests», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία απαντά σε δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου.

«Με καθυστέρηση ενός έτους ξαφνικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μεσάνυχτα θυμήθηκε ότι ενδιαφέρεται για μαζικά τεστ και την επιδημιολογική εικόνα της διασποράς», σχολιάζει, επισημαίνοντας ότι «μέσα σε έξι μέρες η κυβέρνηση έχει αλλάξει τρεις φορές στάση για τη δήλωση των self test». «Το απόλυτο μπάχαλο χωρίς κανένα σχέδιο και καμία οργάνωση. Πριν μία εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος έλεγε πως δεν θα δηλώνονται, μετά ο κ. Πιερρακάκης ότι θα δηλώνονται προαιρετικά και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αδειάζοντας τους υπουργούς του», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σημειώνει: «Το μόνο που δεν αλλάζει, είναι πως η κυβέρνηση, αντί να συνταγογραφήσει τα μοριακά τεστ για να είναι δωρεάν για τους πολίτες, ετοιμάζεται να δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για self test μειωμένης αξιοπιστίας, δηλαδή για ατομική ευθύνη των πολιτών και στη διάγνωση.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την Επιτροπή, θα άκουγε τις εισηγήσεις της εδώ και έναν χρόνο για συνταγογράφηση των τεστ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Διαγωνισμός – πρόκληση – Προθεσμία  72 ωρών για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων τεστ

“Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, στη σκιά της πανδημίας, στήνονται διαγωνισμοί για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα”, ανακοίνωσε το ΚΙΝΑΛ και καταγγέλλει την προθεσμία «αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτό συμβαίνει «ιδιαίτερα όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα -και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις- για το πώς και πού αυτά θα γίνονται. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OpenTV, ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης ανέφερε σχετικά με το θέμα των self-test πως η ίδια η κυβέρνηση δια του κ. Σκέρτσου ανακοίνωσε μια «ασάφεια» σχετικά με τη διαδικασία αγοράς των test όσο και για τη χρήση τους.

“Την παραμονή της 25ης Μαρτίου και μόλις για 72 ώρες δίνει τη δυνατότητα για τις αιτήσεις συμμετοχής. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα και γύρω από τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία αυτή και βάζει σημαντικά ερωτήματα στα οποία επισήμως το Κίνημα Αλλαγής ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις και για αυτό το νέο «έξυπνο επιτελικό μοντέλο»”, επεσήμανε.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό 

“Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ -διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά- η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία” , ανακοίνωσε το ΚΚΕ και παράλληλα αναφέρει:

Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στο λαό και στην “ατομική του ευθύνη”. Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος