Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με κατηγορίες για περιφρόνηση της Δημοκρατίας (video)

Συγκρούονται κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση με κατηγορίες για περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Φουντώνει η πολιτική κόντρα στον δρόμο προς τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, μετά και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες της Βουλής, με εξαίρεση τη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Για προσπάθεια εκτροπής και για κατήφορο που δεν έχει τέλος κάνει λόγο η κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό από τον Μαραθώνα να σηκώνει το γάντι και να μιλά για θλιβερή και απαράδεκτη εικόνα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για αδιανόητο ακτιβισμό.

«Με τις χθεσινές του δηλώσεις περιφρονεί ανοιχτά το κοινοβούλιο και τη συνταγματική τάξη… Μας θυμίζει όχι απλά τον Τσίπρα του 2015, αλλά τον Τσίπρα πριν από 10 χρόνια, του 2012, τότε που είχαμε την άνω και την κάτω πλατεία και κάποιοι φωνάζανε να πάνε να εισβάλουν στη Βουλή με τα γνωστά χυδαία συνθήματα. Ας του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι, στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ εντός των τειχών, με την οποία εγκαινίασε -όπως είπε- την πορεία προς τον λαό, καλώντας τον να απαντήσει στο ερώτημα «Δημοκρατία ή εκτροπή;» και μιλώντας για καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Συγκεκριμένα είπε πως: «Tην πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στη πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, τη μεταφέρουμε από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό. To δίλημμα που θέτουμε στον ελληνικό λαό: δημοκρατία ή εκτροπή, στην πράξη και στην κάλπη θα είναι: δημοκρατία ή Μητσοτάκης. Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή θα επιβάλει την επόμενη ημέρα τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θέτουν εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης, με τον Πρωθυπουργό να προτάσσει τη σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να κρατά ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των παρακολουθήσεων.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Γιατί θέλει να καθίσει ως και τη τελευταία ημέρα γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας; Η απάντηση είναι προφανής: Γιατί ο κος Μητσοτάκης φοβάται σα το διάολο το λιβάνι, τη λαϊκή ετυμηγορία. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία. Και είμαι βέβαιος ο εφιάλτης τελειώνει, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα επιστρέψουν».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Δεν θα βουλιάξουμε στη λάσπη μαζί τους. Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη αυτά τα ψευτοεπικονωνιακά νταηλίκια και ας σοβαρευτεί επιτέλους. Ας σοβαρευτεί και ας έρθει να μιλήσουμε επί πραγματικών επιχειρημάτων. Να συγκρίνουμε τις διαδρομές μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν μας. Τέσσερα χρόνια ήταν Πρωθυπουργός. Γιατί δεν θέλει να μας πει τι έκανε επιτέλους για τη χώρα αυτά τα τέσσερα χρόνια»;

Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αποχή από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή ρίχνει νερό στον μύλο της πόλωσης.

«Οι θεσμοί δεν είναι ένα θεατρικό παιχνίδι, αλλά είναι μία συνθήκη επιβίωσης της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ο κ. Μητσοτάκης που περιφρονεί τη Δημοκρατία, αν θέλει συγκρίσεις και διάλογο μπορεί να τον έχει. Αύριο κιόλας! Ας έρθει σε μια τηλεμαχία. Επτά χρόνια τώρα το αποφεύγει», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Υπάρχει νόμος και σύνταγμα, υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό που λέτε είναι εξωθεσμική εκτροπή», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Αυτά τα οποία κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι εγκληματικά και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται στο εξής», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε: «Μιλάμε για μία ανέξοδη επαναστατική γυμναστική. Τι ακριβώς προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό»;

Από την πλευρά του ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στον Αθήνα 98,4, ανέφερε: «Αυτό που εξελίσσεται είναι ένα προεκλογικό σόου και μία αντιπαράθεση αποπροσανατολιστική και υποκριτική».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή, είπε πως: «Ουδείς έχει δικαίωμα να λέει κάποιες εκλογές θα γίνουν κάπου τον Απρίλιο, Μάιο, Ιούλιο. Τι είναι; η Πυθία; Και ο άλλος, ο κ. Τσίπρας: δεν πάω στη Βουλή, αποχή»..

«Με δύο ναί επέλεξε ο κ. Τσίπρας να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή», σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας εντείνουν τις περιοδείες τους το επόμενο διάστημα, με την αντιπαράθεση να αναμένεται στα ύψη.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος