Αντιμετώπιση της οπαδικής βίας – Κυβερνητική σύσκεψη και νέο νομοσχέδιο (video)

Στον αποτελεσματικό έλεγχο των οπαδικών Συνδέσμων, την αλλαγή του τρόπου διοίκησης της ΕΠΟ αλλά και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την οπαδική βία, στοχεύει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και το οποίο απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το παζλ των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας συνθέτουν Μέγαρο Μαξίμου και συναρμόδια υπουργεία. Στην πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους κυρίους Θεοδωρικάκο, Τσιάρα και Αυγενάκη, αποφασίστηκε ότι οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της πάταξης του φαινομένου να κινηθούν σε τέσσερις κατευθύνσεις:

-Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων.
-Ρόλος/ευθύνη των ΠΑΕ στη λειτουργία των Λεσχών.
-Προσαρμογές στον Ποινικό Κώδικα.
-Εντατικοποίηση ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Πάγια βούληση του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας».

Αναμένονται αλλαγές στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ και οι παρεμβάσεις θα αποτελέσουν σκέλος του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε πως: «Η ολιστική μελέτη των FIFA UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα αναφέρει την αντιπροσωπευτικότερη αντιπροσώπευση όλων των φορέων και των δομών του ποδοσφαίρου και αυτό πρέπει να γίνει πράξη και θα γίνει πράξη. Επιπλέον θα θεσπίσουμε την επαγγελματική διαιτησία και θα ενισχύσουμε το ρόλο και της προοπτικής του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αποτυπώνουν τη βαθιά πληγή του χουλιγκανισμού στη χώρα, καθώς το 2021, σε 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις, σημειώθηκαν 118 περιστατικά οπαδικής βίας.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 7/2 σε Ηλιούπολη, Άγιο Δημήτριο και Περιστέρι. Από νωρίς το πρωί η Αστυνομία προχώρησε σε νέες εφόδους. Αυτή τη φορά σε συνδέσμους στα νότια προάστια.

Μετά το αθλητικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κύρωση της Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλα αθλητικά γεγονότα, που υπεγράφη το 2016.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Ζώης Κακκαβάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος