Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για το αποτέλεσμα στην Τουρκία

Με προσοχή παρακολουθεί η ελληνική πλευρά τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία μετά και την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σχολίασε μέσω twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επί λέξει, «το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει “Σουλτάνος”», συμπέρανε.

«Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωσή του, σημειώνει ότι «η Τουρκία προχωρά σε μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή. Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός. Εμείς στην Ελλάδα», υπογραμμίζει, «προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες. Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά. Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει.

Για «καισαρικό καθεστώς» κάνει λόγο στη δήλωσή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υπογραμμίζει την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έχει ως συνέπεια τη δημιουργία καισαρικού καθεστώτος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το προεδρικό πολίτευμα, αφού απουσιάζουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την εξισορρόπηση των εξουσιών και τη Δημοκρατία», εκτιμά. Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, «αν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στο καθεστώς που αυτό δημιουργεί προστεθούν και οι ακραίες θέσεις των τελευταίων κυρίως μηνών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι εύλογες οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι σημειώνει, «ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ελπίζουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ελπίζουμε επίσης ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία και ότι ο κ. Ερντογάν ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος