Αντιδράσεις για την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Κύπρο

«Οι τουρκικές προκλήσεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα». Αυτό τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή . Η Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε πως θα θέσει προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το ζήτημα των συνεχών απειλών.

«Οι απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες εξουσιοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσουν σε δραστηριότητες εξόρυξης σε περιοχές της κυπριακής Α.Ο.Ζ., παραβιάζουν κατάφορα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.Αποτελούν  συνέχεια σε μια άκρως προβληματική πρακτική, που προστίθεται στην επίμονη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι απειλές αυτές καταδεικνύουν ότι η Τουρκία εξελίσσεται «σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο, η οποία “παράγει” αστάθεια και “καταναλώνει” ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της».

«Η Διεθνής Κοινότητα, ο Ο.Η.Ε., η Ε.Ε., αλλά και το ΝΑΤΟ, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα και αποτελεσματικά ξεκάθαρη στάση απέναντι στους τουρκικούς εκβιασμούς, που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η Ένωση Κεντρώων θα θέσει προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής το ζήτημα των συνεχών απειλών, της στρατιωτικής δραστηριότητας και της κλιμακούμενης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας. Τον προβληματισμό μας για τα θέματα αυτά έχουμε ήδη θέσει στον υπουργό Εξωτερικών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΚ.

Στην ανακοίνωση η ΕΚ τονίζει ότι «η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να απειλείται ή να εμποδίζεται απροκάλυπτα στην άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος για εντοπισμό και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου της πλούτου στην ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος