Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ και του ΓΓ πρωθυπουργού (video)

Array

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά από την παραίτηση που υπέβαλε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Και οι δυο παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό.

Σε δήλωση προχώρησε για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος αναφέρει:

“Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού αντιθέτως τις επιβεβαιώνει” τονίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:

“Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως“.

Από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, παραθέτουν ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του Αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στην οποία αναφέρεται:

«Η επιμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται. Η παγίδευση του κινητού του έχει σχέση με τη δυναμική που αποκτά η παράταξη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τη κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ απέτυχε. Οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν μια de facto δικαίωση του Ν. Ανδρουλάκη. Με θεσμικό τρόπο, με τις πρωτοβουλίες μας στη Δικαιοσύνη, φτάσαμε σήμερα παραίτηση του Γ. Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, πρόσωπα απόλυτα συνδεδεμένα με τον Πρωθυπουργό.

Για την παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση. Είναι απόλυτα έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται, ότι με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, μπορεί να εγγυηθεί τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών».

Σε tweet του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρει: «Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες».

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά σε σχόλιό του:

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

«Ο Πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάμενος των κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα ή οφείλει να κινήσει σε βάρος τους διώξεις ή να παραιτηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25. Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ακόμη:

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες «λίστες Πέτσα») μάς φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον Πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη.

Ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς.

Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια την δημοκρατία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος