Αντιδράσεις των κομμάτων στις ανακοινώσεις Σκρέκα για επιδότηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις σήμερα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα των ποσών των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. “Με επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας” υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναποτελεσματικές κρίνει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προβλέπει πως θα “βρεθεί χειμωνιάτικα με τεράστια κόστη για τους καταναλωτές και με έλλειψη πόρων για επιδοτήσεις”. Για “νέα χρηματοδότηση υπέρ του Καρτέλ Ενέργειας” κάνει λόγο η Ελληνική Λύση. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΜέΡΑ 25, που θεωρεί τα όσα ανακοινώθηκαν ως “1,9 δις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης στο καρτέλ της ενέργειας μόνο για τον Σεπτέμβρη όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 2,2 δις”

Σε δήλωσή τους ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και η Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμαναν πως “Με υψηλές επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις απλησίαστες τιμές στο ρεύμα και τις ευθύνες της για τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σκρέκας χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη”.

Επιπλέον αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα

“Ο κ. Σκρέκας σήμερα είχε το θράσος να αναφερθεί σε «τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα» ενώ γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ενεργειακή αγορά, δεν περιορίζει τα υπερκέρδη, δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια και την αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων και υπερ-εξάρτησης από το εισαγόμενο πανάκριβο και σε ανεπάρκεια φυσικό αέριο. Το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η #ακρίβεια_Μητσοτάκη!

Εξίσου απαράδεκτο είναι ότι ο κ. Σκρέκας υπόσχεται μελλοντικό εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ ενώ οι καταναλωτές εδώ και ένα χρόνο, έπρεπε να είχαν δει μείωση των ΥΚΩ λόγω της ολοκλήρωσης έργων διασυνδέσεων (συμπεριλαμβανομένης και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπρεπε να είχαν μειωθεί οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, τις οποίες πλήρωσαν άδικα επί ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές δημιουργώντας υπερπλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, που στη συνέχεια τροφοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να υπόσχεται ότι στο μέλλον θα μειώσει άδικες χρεώσεις που διατηρεί η ίδια εν μέσω κρίσης εδώ και ένα χρόνο, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Και μάλιστα όταν αυτή η εξαγγελία συνδέεται με νέα «εισφορά αντιστάθμισης κινδύνου» στους λογαριασμούς ρεύματος η οποία θα τροφοδοτεί νέο αποθεματικό λογαριασμό, άρα νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ακόμα όμως και μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, πολλές κατηγορίες καταναλωτών εξακολουθούν να παραμένουν ελλιπώς θωρακισμένες, όπως Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, βιοτεχνίες, καταναλωτές μέσης τάσης κλπ. Είναι πλέον σαφής η απειλή για σημαντικές κοινωνικές, παραγωγικές και οικονομικές λειτουργίες λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

Όμως για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2021, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, όπως επιμένει εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επανα-χρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη.

Στην ενεργειακή πολιτική αποδεικνύονται καθημερινά η ανεπάρκεια και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, με τα νοικοκυριά και την οικονομία της χώρας να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες. Η ανάγκη ανατροπής του ενεργειακού αδιεξόδου επιβάλλει την επιτάχυνση της πολιτικής αλλαγής”.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα του Χάρη Δούκα, Γραμματέα του Τομέα Ενέργειας του κόμματος αναφέρεται:

“Πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών ήταν περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σαββατοκύριακο οι εταιρείες προμήθειας ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, με τιμές τόσο ακραίες που κατατάσσουν τα ελληνικά τιμολόγια μακράν τα ακριβότερα στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βαριές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια τον τελευταίο χρόνο ήταν αναποτελεσματικές. Και ακριβώς για να εξισορροπήσει αυτό το αποτυχημένο σύστημα που έχει φτιάξει, είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού ενέργειας αφορούν σε 1.9 δισεκ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Έτσι όμως όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έχει αρκετά χρήματα για επιδοτήσεις.

Και τότε, η κυβέρνηση θα βρεθεί χειμωνιάτικα, με τεράστια κόστη για τους καταναλωτές και με έλλειψη πόρων για επιδοτήσεις.

Και ίσως τότε να ξανασκεφθεί αυτό που από την αρχή της λέγαμε: ότι ένα ξεκάθαρο, διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική, στοχευμένο στους πιο αδύναμους, χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό και την αγορά, είναι η καλύτερη λύση σε αυτούς τους δύσκολους ενεργειακά καιρούς”.

“Η Κυβέρνηση εξήγγειλε νέα χρηματοδότηση υπέρ του Καρτέλ Ενέργειας” υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και αναφέρει συγκεκριμένα:

“Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος για τη «στήριξη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνιστούν για άλλη μία φορά σκανδαλώδη χρηματοδότηση των κερδοσκόπων.

Αντί η κυβέρνηση να εθνικοποιήσει άμεσα την ΔΕΗ και να επιβάλει πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας, επιτρέπει σε μια χούφτα ολιγάρχες να θησαυρίζουν καταστρέφοντας το σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ΝΔ όμως, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων, προϊόν της κρατικής κερδοσκοπίας από την υπέρογκη φορολογία που πολλαπλασιάζει τα έσοδα λόγω του ενεργειακού πληθωρισμού, για να τα επιστρέφει ως «ενίσχυση» στους καταληστευμένους καταναλωτές.

Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί όσους κερδοσκοπούν επάνω στην καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων, ότι θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα.

Ασυλία, ακαταδίωκτο και ανοχή δεν θα υπάρξει για κανέναν ολιγάρχη, για κανένα διορισμένο «golden boy».

Για “1,9 δις οι επιδοτήσεις της Κυβέρνησης στο καρτέλ της ενέργειας μόνο για τον Σεπτέμβρη όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 2,2 δις!” κάνει λόγο το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του και αναφέρει συγκεκριμένα:

“Ανακοινώσεις για την επιδότηση των τιμολογίων, δηλαδή της αισχροκέρδειας του καρτέλ των ολιγαρχών στην ενέργεια, έκανε ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπολογίζοντας το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων μόνο για τον Σεπτέμβρη στα 1,9 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ σήμερα, ανέρχεται περίπου σε 2,2 δις ευρώ. Θα μπορούσε δηλαδή η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με όσα θα διαθέσει περίπου σε έναν μόλις μήνα, να επανεθνικοποιήσει τον ενεργειακό κολοσσό και να διαμορφώνει μέσα από αυτόν την ενεργειακή πολιτική αντί να συνεχίζει να επιδοτεί τους ολιγάρχες που αιχροκερδούν πάνω στην χειμαζόμενη από την ακρίβεια κοινωνία.

Δεν το κάνει φυσικά.

Ο κ. Σκρέκας ακόμα, μας ενημέρωσε πως οι καταναλωτές, δηλαδή οι πολίτες, θα χρηματοδοτήσουν μέσα από μία νέα επιβάρυνση του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα, το ταμείο που θα τους προστατεύει από τις πρακτικές της αισχροκέρδειας του ολιγαρχικού καρτέλ. Θα αυτοασφαλίζονται δηλαδή επί της ουσίας οι πολίτες απέναντι στους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιτρέψει οι μνημονιακές Κυβερνήσεις να κερδοσκοπούν!

Στον αντίποδα όλων αυτών των πολιτικών στις οποίες το μάρμαρο ως συνήθως πληρώνουν οι πολίτες τη στιγμή που οι εταιρείες ανακοινώνουν εκτίναξη των κερδών τους συγκριτικά με πέρυσι, το ΜέΡΑ25 προκρίνει την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να πάψει η ενέργεια να είναι πεδίο κερδοσκοπίας των διαφόρων επιτήδειων με τις πλάτες των μνημονιακών Κυβερνήσεων.

Κι ας μην αναρωτηθεί κανείς πού θα βρεθούν τα λεφτά; Δίνονται μόνο αυτό τον μήνα στους ολιγάρχες που νέμονται την αγορά ενέργειας!”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος