Αντιδράσεις των κομμάτων στην πολιτική για αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας

Κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανέπτυξαν τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, επέμεινε στην ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή του ρεύματος. «Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση με την πρόταση τους κλείνουν το μάτι στην κερδοσκοπία. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε πλαφόν στη χονδρική. Αυτό σημαίνει απόφαση Βρυξελλών. Αντίθετα, εγώ υποστηρίζω το πλαφόν στη λιανική τιμή, που είναι μέτρο στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν και σημαίνει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αύριο το πρωί» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επέκρινε τον πρωθυπουργό πώς βιάστηκε πολύ χωρίς να έχει τα δεδομένα των γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται. «Για να «πουλήσει» ο κ. Μητσοτάκης το προφίλ ενός «πράσινου» πολιτικού που επιταχύνει τις εξελίξεις, ενώ φαινόταν σε όλο τον κόσμο ότι οδεύουμε προς μια κρίση. Θα με ρωτήσετε: Είσαι μάγος ή προφήτης; Από το 2014 με τα γεγονότα στην Κριμαία, γνωρίζαμε ότι υπάρχει ισχυρό σενάριο ενεργειακής σύγκρουσης με τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ν. Ανδρουλάκης: Δεκανίκι της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας

Για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών επισήμανε ότι «δεκανίκι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας γιατί ο ελληνικός λαός δίνει άλλοθι στα λάθη της ΝΔ επειδή φοβάται την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργικό θώκο». Όσο για τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Εμείς λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε την ζημιά που έκαναν Τσίπρας -Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία δια της ψήφου στην παράταξη μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός. Για μια εποχή πραγματική κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας».

Απηύθυνε κάλεσμα στους δημοκρατικούς πολίτες και σχολίασε όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είδα ένα συνέδριο, όπου αποθεώθηκε ο κ. Πολάκης. Είναι προοδευτικό ένα κόμμα που αποθεώνει έναν πολιτικό του οποίου η συμπεριφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι συμπεριφορά κοινοβουλευτικής παρακμής; Δεν ταυτίζω μια τέτοια συμπεριφορά με ένα προοδευτικό μέτωπο.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν απέκλεισε τις συνεργασίες που βασίζονται σε αρχές και αξίες κι όχι ως μια περιπέτεια διανομής εξουσίας με παλαιούς πρωταγωνιστές. «Πάρα πολλοί δημοκρατικοί πολίτες ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη για να φύγει ο κ. Τσίπρας και τώρα έχουν απολύτως απογοητευτεί. Βλέπουν μια κυβέρνηση, όπου για όλα αποφασίζει μια κλειστή παρέα του Μαξίμου. Το επιτελικό κράτος είναι επιτελικό χάος της παρέας του κ. Μητσοτάκη και το είδαμε στις φυσικές καταστροφές, στην πανδημία και σε όλα τα επίπεδα. Λέω λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους: Δώστε μας την ευκαιρία. Η σοσιαλδημοκρατία προτείνει λύσεις και έχουμε θέσεις για μια κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη».

Δ. Κουτσούμπας: Η ακρίβεια ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο, με την απελευθέρωση της ενέργειας 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται σήμερα τη Θήβα με αφορμή την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης της περιοχής, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοπασχολούμενοι, ενώ για την ακρίβεια τόνισε ότι ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αυτό που ταλανίζει τη λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά και όλο τον ελληνικό λαό είναι η έξαρση της ακρίβειας, η οποία δεν ξεκίνησε τώρα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κάνει η Ρωσία και έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αλλά ξεκίνησε πολύ πιο πριν με την πορεία απελευθέρωσης της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται όλες οι πηγές ενέργειας τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία και το ελληνικό υπέδαφος, δηλαδή τα ορυκτά λιγνίτη και από εκεί και πέρα και οι υδρογονάνθρακες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η γεωθερμία, το υδάτινο δυναμικό».

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν ονοματεπώνυμο επισημαίνει η “Ελληνική Λύση” και υπογραμμίζει

“Και τα τρία κόμματα με τις επιλογές τους, οδήγησαν στη φτώχεια και την πείνα τον ελληνικό λαό. Για αυτούς λοιπόν ισχύει το «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης αναφέρει:

“Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ για το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έστησε το 2018 και στη ΝΔ για τον ενθουσιασμό με τον οποίο το διατηρεί ώστε να έχουμε σήμερα το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις τιμές του ρεύματος. Ζήτω οι εθνικοί ευεργέτες Βαρδινογιάννης-Μυτιληναίος- Λάτσης-Περιστέρης”.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος