Aντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενέργεια (video)

«Έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Σφοδρά πυρά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη αναγκαίων μέτρων κατηγόρησε ο Α. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Καβάλα, χαρακτηρίζοντας μεν τα μέτρα καλοδεχούμενα αλλά καλοδεχούμενη ωστόσο θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για να σταματήσει η παρακμή για τον τόπο, όπως είπε: «Αφού 9 μήνες ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην ενέργεια έχει λεηλατήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σήμερα έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται».

Απολυμένοι από τα λιπάσματα και τα πετρέλαια Καβάλας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κύριο Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες στις 15 Μαΐου να στείλουν πίσω το λογαριασμό.

«Στον τόπο, θα επιστρέψει η δικαιοσύνη και κάθε κατεργάρης θα πάει στο πάγκο του. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Έντρομος και απεγνωσμένος είναι ο κ. Τσίπρας, που σ όλη την πολιτική του πορεία επενδύει στις κρίσεις για να σπείρει με ψέματα τη διχόνοια, τον πανικό και την καταστροφή», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κριτική στον πρωθυπουργό -μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος, άσκησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Περιμένουμε δε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το ποσό που θα ομολογήσουν από τα περίπου 1,5 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μέχρι χθες δήθεν δεν υπήρχαν, αλλά τελικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν ότι θα φορολογήσουν».

«Η ενεργειακή κρίση που στη χώρα μας έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις απαιτεί θεσμικές παρεμβάσεις, ανθεκτικές στο χρόνο», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτοντας τροπολογία για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή και επισημαίνει πως: «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική. Επιμένουμε στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι: «Η επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας είναι μια λύση συμβατή με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία. Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν διέξοδο στα κοινωνικά αδιέξοδα, που δημιουργεί εδώ και μήνες η ενεργειακή κρίση».

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με αυτόν τον τρόπο ο λαός, είτε ως «καταναλωτής» είτε ως «φορολογούμενος», θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ.

Η οποία ελάφρυνση θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακρυά από τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν.

Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού κι οργάνωσης του αγώνα του μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», η οποία ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια -πολύ πριν τον πόλεμο- και που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

«Ομολόγησε ότι η ρήτρα δημιούργησε υπερκέρδη στους παρόχους. Πρώτη φορά παραδέχθηκαν το έγκλημα τους», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Κόρινθο.

Ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Πρωθυπουργέ, προσέξτε. Σας παρακολουθούμε. Αν σήμερα δεν βάλετε πλαφόν, επιλέγοντας να επιδοτήσετε αυτούς τους κυρίους, επειδή θα επιλέξετε να μην τους στεναχωρήσετε, ο κόσμος εκεί έξω θα καταλάβει ότι επιλέξατε να χρεώνονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Γιατί αυτό σημαίνει επιδότηση. Δανείζεστε χρήματα από την τρόικα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αφήστε τα περί αγορών. Εκεί καταλήγουν τα ομόλογά μας. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δανειζόμαστε, φορτώνουμε νέο χρέος στα παιδιά μας για να μην πληγούν τα κέρδη των αφεντικών σας. Γιατί η “Μητσοτάκης Α.Ε” αυτούς έχει μετόχους».

Mετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το ΜΕΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Ούτε λόγος για κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, ενώ ακόμα και το έμμεσο πλαφόν που αποφάσισε τόσους μήνες μετά την έλευση τις ενεργειακής κρίσης να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του, ενιαίο, δεν θα είναι δηλαδή ανά μονάδα παραγωγής όπως καιρό τώρα προτείνει το ΜέΡΑ25, κάτι που θα ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αισχροκέρδεια.

Ως ΜέΡΑ25 συνεχίζουμε να παλεύουμε στο πλευρό των πολιτών για συλλογή υπογραφών για πραγματοποίηση Δημοψηφίσματος για την κατάργηση του επαίσχυντου Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και παράλληλα διεκδικούμε την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε κυρίαρχα να ασκούνται σταθερά κοινωνικές πολιτικές και όχι να επαφιόμαστε σε πυροτεχνήματα “ελεημοσύνης”».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος