Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα χθεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν στήριξε αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα.

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση να αναδείξει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική

“Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ανισοβαρή και κατώτερα των περιστάσεων” τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος με δήλωσή του στην ΕΡΤ και προσθέτει: Αν και ορθά υιοθετείται η διττή προσέγγιση πίεσης και συνεργασίας προς την Άγκυρα, η θετική ατζέντα αναδεικνύεται διεξοδικά και λεπτομερειακά, αλλά απουσιάζει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά για κυρώσεις. Η κυβέρνηση αντί να θριαμβολογεί, οφείλει να αναδείξει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”

Φ Γεννηματά: Λίγη η Κυβέρνηση

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “Την ώρα της αλήθειας αποδείχτηκε πολύ λίγη” και επισημαίνει:

“Στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα. Συμφώνησε να ξεκινήσει θετική ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευση της, παρά αρκέστηκε σε αόριστες αναφορές για το μέλλον.

Δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ρυθμίσεις που θα προέβλεπαν ότι η υλοποίηση της θετικής ατζέντας συνεπάγεται ότι η Τουρκία:

-εγκαταλείπει το casuς belli

-θα προσχωρήσει στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου

-θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ εγκαταλείποντας τις απαράδεκτες θεωρίες για «γκρίζες ζώνες»

– θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο εσωτερικό της

-θα δέχεται « επιστροφές» μεταναστών απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα νησιά με αναθεώρηση της σχετικής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας παράλληλα με τη νέα χρηματοδότηση”.

ΚΚΕ: Οι “κυρώσεις” έχουν μετατραπεί σε “μπαλάκι του πινγκ πονγκ”

“Για μια ακόμη φορά, αποδείχτηκε ότι η ΕΕ καθορίζει τη στάση της στα παζάρια που εξελίσσονται με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την προώθηση της στρατηγικής της σχέσης με την Τουρκία” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε και υπογραμμίζει:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Καλλιέργησαν κι αυτή τη φορά ψεύτικες προσδοκίες για τον ρόλο της ΕΕ και υπερφίαλες εκτιμήσεις για τις “κυρώσεις”, οι οποίες ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε “μπαλάκι του πινγκ πονγκ” που μετατίθεται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν αποτελεί “ασπίδα” για το λαό και τη χώρα, αλλά “πηγή” νέων μεγάλων κινδύνων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αμερικάνικες αναφορές για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα συνδέονται με την όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και με την προετοιμασία της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων. Σηματοδοτούν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με σήμα κατατεθέν αυτής της εμπλοκής τον αναβαθμισμένο ρόλο της βάσης της Σούδας”.

Ελληνική Λύση: Εμπαιγμός της Ελλάδας η κοινή δήλωση των 27 της ΕΕ

«Η κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία συνιστά ακόμη έναν εμπαιγμό του Ελληνισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και συνεχίζει:

«Ακόμα και σε αυτή την ιστορική ημέρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αγνόησαν την Ελλάδα και την Κύπρο, “χάιδεψαν” την Τουρκία που εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που – υποτίθεται – είναι και ευρωπαϊκά.

Την ίδια στιγμή όμως η ΕΕ δεν φείδεται να επιβάλει κυρώσεις σε τρίτες χώρες που ουδεμία σχέση έχουν με την Ευρώπη.

Η ικανοποίηση που εξέφρασε η κυβέρνηση είναι αχαρακτήριστη και αποδεικνύει την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την αδυναμία της να προασπίσει το Έθνος», καταλήγει η Ελληνική Λύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος