Αντιδράσεις κομμάτων για το ν/σ του Υπ. Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση, και κάνουν λόγο για αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αντικοινωνική πολιτική.

Την εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση που κατέθεσε η κυβέρνηση, εκφράζει με ανακοίνωσή της η αρμόδια τομεάρχης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
«Μαύρα μεσάνυχτα και λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο που παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων, που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια» αναφέρει στη δήλωσή της.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι «οι θεσμοί είχαν τραβήξει το αυτί στην κυβέρνηση» για το κόστος μετάβασης, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ., κάτι που επιβεβαιώνεται από το κείμενο του νομοσχεδίου, και εξηγεί: «Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περιπ. στ’ του άρθρου 8 του νομοσχεδίου, «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης…». που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου! Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη! Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά».
Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμη ότι «οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys, που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση ‘κόβει’ 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών! Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%».
Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «πλανάται και θα διαψευστεί η κυβέρνηση, εάν πιστεύει ότι με αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, δημοσιονομικές αλχημείες και εσπευσμένη συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσει στη ζούλα τις αντικοινωνικές πολιτικές της! Θα λάβει αποφασιστική και δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία!».

Το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί και συνεπώς δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις επικουρικές συντάξεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι «δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της» και την κατηγορεί πώς επιλέγει «να ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τους προνομιακούς συνομιλητές της». Προσθέτει πώς πρόκειται για «επιλογή που οδηγεί σε αδιέξοδο και μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για τους σημερινούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Επιλογή που καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, που εξαπατά τους νέους μας. Επιλογή που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» – και όλα αυτά «την ώρα που οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για την έκδοση συντάξεων αυξάνονται, την ώρα που χορηγούνται συντάξεις φτώχειας, την ώρα που ο νόμος Κατρουγκαλου-Βρούτση μειώνει δραστικά τις νέες συντάξεις». “Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

“Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ‘νύχτα’, για να συζητηθεί μέσα στο ‘κατακαλόκαιρο’, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε ‘τζόγο’ και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση.
«Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως – και στην Ελλάδα – μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους» προσθέτει το κόμμα στο σχόλιό του και καταλήγει: «Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, έμαθαν από την κυβέρνηση πως η ‘προστασία της εργασίας’ σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι ‘ατομικό ρίσκο’ και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται ‘επενδυτές’ που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους».

Το ΜέΡΑ 25 καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του «να μην νομίζει η κυβέρνηση πως θα πιάσει την κοινωνία στον “ύπνο”» και διαβεβαιώνει ότι «οι πολίτες θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά σε αυτό το νέο κυβερνητικό έκτρωμα». Το νομοσχέδιο, σημειώνει το ΜέΡΑ 25, «είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί νωρίτερα προς ψήφιση με την κυβέρνηση τελικά να υπαναχωρεί εξαιτίας των ενστάσεων της Ευρώπης λόγω του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που δημιουργούσε από τη στιγμή που το κράτος θα εγγυάται το ύψος των συντάξεων των πολιτών». Προσθέτει ότι οι σκέψεις που υπήρχαν για την κάλυψη του κενού αυτού ήταν η εισαγωγή νέου φόρου. Φαίνεται, αναφέρει το ΜέΡΑ 25, «πως οι ευρωπαϊκές ενστάσεις κάμφθηκαν προς το παρόν, το γεγονός όμως πως η μετατροπή αυτή θα δημιουργήσει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό παραμένει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος