Αντιδράσεις για το «όχι» Ανδρουλάκη σε πρωθυπουργία Μητσοτάκη ή Τσίπρα

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στις εκλογές μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το «όχι» σε πρωθυπουργία Μητσοτάκη ή Τσίπρα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις πρώτες, αλλά και στις δεύτερες εκλογές – εφόσον αυτές γίνουν- μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είπε ότι δεν υπήρξε θεσμική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνάντηση μαζί του και αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση του κόμματός του σε ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε το πρόσωπο που θα προτείνει ως Πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εμμένοντας στην άρνησή του να αποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Η στάση του αυτή προκάλεσε ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις.

Το “ψηφίστε και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος χ” δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική στάση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Η θέση του κ. Ανδρουλάκη είναι θεσμικά ασεβής και πολιτικά εξωφρενική, πρόκληση στην κοινή λογική και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη, σημείωσε ενώ σε σε άλλο σημείο είπε “εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση για συμπόρευση με τον κ. Τσίπρα“.

Με αφορμή τη συνέντευξη Ανδρουλάκη την Τετάρτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σχολίασε πως «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών. Τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία». Αντιθέτως, «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι έχει διαχειρισθεί με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο πρωτοφανείς ιστορικές κρίσεις. Οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς με αυτόν τον πρωθυπουργό στο τιμόνι. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή – παρότι υπάρχει μια μικρή πτώση σε όλα τα κόμματα λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών – δίνουν προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία και αναγνωρίζουν στον κ. Μητσοτάκη ότι αυτόν εμπιστεύονται να κυβερνήσει τη χώρα».

«Ο κ. Ανδρουλάκης λέει στους πολίτες που θα πάνε να τον ψηφίσουν ότι δε θα ξέρετε τον πρωθυπουργό που θα βγει από τις εκλογές. Δείχνει ότι κατά βάθος δε θέλει καμία συγκυβέρνηση», σχολίασε μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Θα περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί με σαφήνεια, ξεκάθαρα, στο αν υπάρχει προγραμματική βάση συγκυβέρνησης και με ποιες δυνάμεις. Αυτό είναι που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Μια απάντηση στα προβλήματά του. Σ’ αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπάρχει μια αμφισημία εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Αν μπορείς το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να το εφαρμόσεις εξίσου με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι δεν πάει καλά με το περιεχόμενό του. Είναι ασαφές. Δεν μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα για κάθε χρήση με τον οποιονδήποτε. Εκεί καλείται να απαντήσει ο συγκεκριμένος χώρος» επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «επανάληψη και εμπέδωση όλων των θέσεων που τους τελευταίους μήνες έχουμε διατυπώσει στο δημόσιο λόγο. Είναι οι δικές μας απόψεις, όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά για το μέλλον της χώρας. Όλες οι κρίσεις, με κορωνίδα το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έρχονται να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μία αλλαγή πολιτικών και πολιτικού παραδείγματος».

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”. Άλλωστε, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αντικειμενικά η κοινή προγραμματική βάση για μία τέτοια κυβέρνηση, ακόμη και με αλλαγή κάποιων προσώπων αν χρειαστεί» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Απέναντι σε αυτήν την “κινούμενη άμμο” του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσα στο λαό δυναμώνει ένα ρεύμα που δηλώνει “κανένας απ τους δύο” και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Κι αυτό το ρεύμα μπορεί να διαμορφώσει θετικές εξελίξεις για το λαό συμπορευόμενο με το ΚΚΕ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος