Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης και την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ έχει προκαλέσει η απόφαση της ΔΕΗ να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Η διαδικασία αναμένεται να δρομολογηθεί στα τέλη Οκτωβρίου και, όπως τονίζει η επιχείρηση, στόχος είναι να αυξηθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Η συμμετοχή του Δημοσίου, που σήμερα βρίσκεται στο 51%, με το υπερταμείο να κατέχει το 34% και το ΤΑΙΠΕΔ το 17%, αναμένεται να μειωθεί. Το Δημόσιο πάντως θα κρατήσει το management.

Για εθνική υπόθεση μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο». Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα και εξήγησε πως, παρόλο που αυξάνεται η συμμετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή», την οποία ξεπέρασε η κυβέρνηση. Υποστήριξε επίσης πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος» και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του».

Απαντώντας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «το κρίσιμο ερώτημα, αναφορικά με το σχέδιο της ΔΕΗ, είναι το αν θέλουμε τη ΔΕΗ του κ. Φωτόπουλου και της εποχής του ή μια σύγχρονη επιχείρηση, που θα αντλεί κεφάλαια για να εξασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα. Ο κ. Τσίπρας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος. Κανείς δεν ξεχνά ότι όσο κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Αν γινόταν πώληση -όπως προέβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει- τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος, και όχι στη ΔΕΗ».

«Δεν πρόκειται για εξυγίανση αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη» αναφέρει στο σχόλιό του το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ τονίζει πως «ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης, η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπορεύματος -πυρήνα της πολιτικής της απελευθέρωσης- οδηγεί νομοτελειακά σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών».

Για πράξη που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα και στην κοινωνία κάνει λόγο η Ελληνική Λύση.

«Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και να κοινωνικοποιηθεί η ΔΕΗ» προτείνει το ΜέΡΑ25.

Το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος