Ανθελληνικό παραλήρημα Ερντογάν: Κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο προσφυγικό

Εκτός κάθε ορίου ανθελληνικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος κρατώντας μια φωτογραφία με δύο νεκρά μωρά, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διαχείριση του προσφυγικού.

«Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε προσφυγικό νεκροταφείο με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της. Την περασμένη εβδομάδα, το 9 μηνών μωρό Ασίμ και ο τετράχρονος Αμπντουλβαχάπ πέθαναν με τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του βυθίσματος των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ενώπιον της Συνέλευσης θέμα μειονότητας στη Θράκη, την οποία αποκάλεσε τουρκική, ενώ επανέλαβε την παράνομη θέση της Άγκυρας δύο κράτη στην Κύπρο.

Και καθώς οι προβολείς της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένοι στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τους άξονες της αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού. Η Αθήνα είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο, είναι όμως και έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόκληση.

«Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας, διότι έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κρεσέντο δηλώσεων και προκλήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια. Θα καταβάλλω πάντα προσπάθεια από την μία να είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια τα οποία θέτουμε – έχουμε πολύ ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα – από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ αναμένονται επαφές μεταξύ άλλων με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους της ομογένειας.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ευρωπαίους εταίρους για την έξαρση των τουρκικών απειλών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και τον γραμματέα του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συμμετείχε και στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.

«Πλέον η κατάσταση έχει περάσει σε ένα πρωτόγνωρο επίπεδο και πλέον αποτελεί μια ξεκάθαρη και διαρκή απειλή κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μετά τη σχετική προαναγγελία του τούρκου υπουργού Ενέργειας για νέα έξοδο του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, ακολούθησε navtex εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Μπορεί η Μιλιέτ ν’αναφέρει ότι Άγκυρα και Μόσχα σχεδιάζουν απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα, πηγές της ρωσικής πρεσβείας όμως όχι μόνο διαψεύδουν, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε», αναφέρουν οι πηγές της ρωσικής πρεσβείας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Αποδόμηση των ανυπόστατων ισχυρισμών Ερντογάν από τον πρωθυπουργό

Mε σκληρή γλώσσα αναμένεται να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτες οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, ότι η Άγκυρα εργαλειοποιεί συστηματικά το μεταναστευτικό και προκαλεί μια αχρείαστη ένταση σε μια ήδη ταραγμένη περίοδο.

Θα τονίσει δε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Θα προβάλλει τη χώρα μας ως αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο καθώς η Ευρώπη δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα, ενώ θα μιλήσει και για τις θετικές προοπτικές ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Γεωργία Σκιτζή

Ο Ερντογάν κόβει κάθε γέφυρα με την Ελλάδα

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίσθηκε ως παγκόσμιος ειρηνοποιός που λίγο πολύ υποκαθιστά το ΣΑ του ΟΗΕ στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και συγχρόνως εξαπέλυσε σφοδρή εμμονική επίθεση εναντίον της Ελλαδας, σημειώνει στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν τόλμησε να αναφερθεί από το βήμα του σημαντικότερου διεθνούς φόρουμ στις ωμές διεκδικήσεις εναντίον της Ελληνικής κυριαρχίας και αρκέστηκε στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και κλιμακώνει, κάτι για το οποίο θα λάβει απάντηση την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα.

Αυτό που δείχνει πάντως ο κ. Ερντογάν είναι ότι λέει μεν για σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά ρίχνει κάθε γέφυρα με την Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Μελέτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος