Στη Βουλή η “μάχη” για τις παρακολουθήσεις- Σε εξέλιξη η διάσκεψη των Προέδρων

Array

Στη Βουλή μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, καθώς και αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνηση η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, για να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο διάστημα από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Το δεύτερο θέμα και μείζον για την αντιπολίτευση είναι πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με τι αντικείμενο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πώς προτάσσει την ανάγκη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το θέμα και στην οποία έχει συμφωνήσει ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση, επιθυμώντας όμως τη επέκταση της έρευνας για τη λειτουργία της ΕΥΠ να μην περιοριστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά να πάει σε βάθος χρόνου.

Τους στόχους που έχει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των υποκλοπών προσδιόρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Αφενός να υπάρξει αναζήτηση ευθυνών ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για αυτή τη συνταγματική επιλογή της παρακολούθησης και της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Και αφετέρου να ανοίξει η συζήτηση -και να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτό- για τη θεσμική θωράκιση της χώρας, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα αντιδημοκρατικά φαινόμενα στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Μάντζος.

Για την έκταση που έχει πάρει το ζήτημα εντός και εκτός της χώρας ο κ. Μάντζος ανέφερε ότι το ζήτημα δεν «θάφτηκε», δεν υποβαθμίστηκε, «παρά την ιδιαίτερα επίμονη προσπάθεια που έγινε, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, τα πρώτα εικοσιτετράωρα, για να πειστούμε ότι αυτά «συμβαίνουν και εις Παρισίους», όπως είπε.

Συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα αναδείχτηκε στις πραγματικές του διαστάσεις, όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς. Όλα τα δημοσιογραφικά μέσα του πλανήτη ασχολούνται αυτήν την στιγμή για τις σκιές πάνω από την Αθήνα, πάνω από την Ελλάδα, όσον αφορά στις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, αλλά και δημοσιογράφων και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό».

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ καταρρακώνει το ηθικό της δημοκρατίας μας, πρέπει να διερευνηθεί πλήρως, χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα θεσμικής θωράκισης και πρέπει να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη, πρώτα απ’ όλα από τον πρωθυπουργό, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πήγαν να συσκοτίσουν αυτή την υπόθεση. Να θυμίσω την ψηφισμένη τροπολογία της κυβέρνησης για τη μη δυνατότητα, αυτού του οποίου παρακολουθείται, να έχει πρόσβαση στους λόγους που παρακολουθείται, κάτι το οποίο υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς” επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε “η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει αυτή τη συζήτηση όπως «ο διάολος το λιβάνι».

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος