“Τολμηρές αλλαγές όσον αφορά την διεύρυνση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων”, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το στίγμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για ένα νέο Σύνταγμα, ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου.
“Δύο λέξεις που είναι απόλυτα ταυτισμένες με την Ελλάδα είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία, ενώ η χώρα έχει brand name, που πρέπει να το διατηρήσουμε και να το διευρύνουμε”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργάτες του, σύμφωνα με το “Εθνος”.
Tέσσερις άξονες θα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, σύμφωνα με την “Αυγή της Κυριακής”, θα πρόκειται για ένα Σύνταγμα που θα αντιτίθεται, ως γενική φιλοσοφία, στον νεοφιλελευθερισμό, θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας και θα ενισχύει τις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Παρέμβαση στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, πραγματοποιεί μέσω της «Καθημερινής», ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σημειώνει πως “σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται Νέο Καταστατικό Χάρτη”.
Ο ίδιος επαναφέρει μάλιστα πρόταση που είχε καταθέσει, ήδη από το 2011, για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες.
“Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στη θεσμική τάξη της χώρας, καθώς ο Πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας, τονίζει ο Έλληνας Επίτροπος.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απέκλεισε πάντως, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
“Το γεγονός και μόνον της άμεσης εκλογής δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος. Στην Πορτογαλία ή στην Αυστρία, π.χ., που ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό, κανείς δεν αμφισβητεί ότι το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτική και όχι προεδρική δημοκρατία”, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στη Real News.
Με άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνει πως “οι διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μας οδηγούν στην ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος”.
“Αναγκαία” χαρακτηρίζει η ΝΔ τη συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σε κλίμα συναίνεσης, καταλογίζοντας πάντως στην κυβέρνηση ότι “την έχει ήδη απορρίψει με τη στάση της”, ενώ την κατηγορεί για σκοπιμότητες στο θέμα της μείωσης του bonus των 50 εδρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του το προσχέδιο πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που του παρέδωσε πριν δυο εβδομάδες, ο Υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των σχετικών θέσεων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Παρόν”, υπέρ της εκλογής του ΠΤΔ από το λαό με ταυτόχρονη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Μέσω Twitter η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει: “Χρειαζόμαστε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό”.
Στο ζήτημα είχε αναφερθεί με παλαιότερο άρθρο του στην “Καθημερινή” ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο “για θεσμική αλλαγή στο επίπεδο του τυπικού Συντάγματος”.
“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει υπέρ της ενίσχυσης του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι όμως υπέρ της δυαρχίας”, δήλωσε ο θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόθεση να καταθέσει νέο εκλογικό νόμο,ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,δήλωσε πως “η κυβέρνηση εκπληρώνει την επιθυμία του αστικού πολιτικού συστήματος για άμεση εφαρμογή των σκληρών μέτρων και εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας”.
“Το Ποτάμι έχει παρουσιάσει πλήρη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, ας ανοίξουν και οι υπόλοιποι τα χαρτιά τους”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ “ναι” στην απλή αναλογική και το όριο του 3%, λέει η Ενωση Κεντρώων.
Υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση και ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, τάσσεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 58,9% και το 67,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της “Κάπα Research” για το Βήμα.
Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,9%, ΚΚΕ με 5,1%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5% και Ενωση Κεντρώων με 3,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 32,4%.
Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα ευρήματα της δημοσκόπησης, εκφράζουν αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, σημειώνουν ότι “απέτυχε ολοκληρωτικά η τακτική της ΝΔ και του κινήματος “Παραιτηθείτε” για πρόωρες εκλογές”.
“Το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σε μία μέτρηση που τους συμφέρει – και μάλιστα σε ΜΜΕ που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει ως διαπλοκή – επιβεβαιώνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει”, σχολίασε η ΝΔ.
ΠΗΓΗ;ΕΡΤ-1 Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος
Σχετική είδηση: Αβραμόπουλος: Ο ΠτΔ να εκλέγεται απευθείας από το λαό
Σχετική είδηση:Δημοσκόπηση «Κάπα Research»: Στο 3,5 η διαφορά – Στο 32,4% οι αναποφάσιστοι (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος