Ανάλυση: Το τουρκολυβικό μνημόνιο και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης

Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας. Λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και την κινητικότητα που υπάρχει σε Αθήνα, Τρίπολη και Άγκυρα δίνει ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Μιλώντας σχετικά με τη μετάθεση της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου  ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε ότι οι δυο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά και έτσι η συνάντηση πάει για την Πέμπτη το απόγευμα, αν και αύριο ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Τουρκία έστω και για λίγο για την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Φανάρι και την συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Μελέτης: «Έχει κυλήσει αρκετός χρόνος από την τελευταία συνάντηση υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας χρόνος που ήταν πυκνός. Γιατί πλέον μετά τα Ίμια θα έλεγα ότι είχαμε το πιο βαρύ γεγονός στα ελληνοτουρκικά, το τουρκολυβικό Μνημόνιο, με την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η συνάντηση της Αγκύρας δίνει την ευκαιρία για μια ανοικτή συζήτηση, καθώς είναι δεδομένο ότι θα τεθούν και από τις δυο πλευρές όλα τα ζητήματα. Η Αθηνά θα ξεκαθαρίσει σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη βελτίωση των σχέσεων αρκεί να υπάρξει βούληση και αποφυγή μονομερών κινήσεων που τορπιλίζουν το κλίμα».

Ο Νίκος Μελέτης συνέχισε λέγοντας ότι: «Και εάν ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι είναι δεσμευμένος για την ένταξη της χώρας του στην Ε. Ε., τότε θα πρέπει να το αποδεικνύει στην πράξη. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την Τουρκία και δεν νομίζω ότι θα έχει διάθεση να τα ‘σπάσει’ και με την ΕΕ με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον Τζον Μπάιντεν αλλά και με την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, που είναι casus belli για τον Βλαντιμρ Πούτιν. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν υπάρχουν θαύματα στα ελληνοτουρκικά και όταν υπάρχουν τέτοια είναι μάλλον δυσάρεστα.

Αύριο στην Αθηνά ο Μοχάμεντ Μένφι θα έχει συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και κατόπιν του υπουργού εξωτερικών στην Λιβύη. Διότι η Αθήνα προσφέρει πλήρως την στήριξη της στην Λιβύη, όμως κτίζει συγχρόνως τείχος απόκρουσης κάθε προσπάθειας εφαρμογής του τουρκολυβικού Μνημονίου.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο Λίβυος προσωρινός πρωθυπουργός που έχει δεσμούς με την Άγκυρα, μετά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογαν, δεν αμφισβήτησε φυσικά το Μνημόνιο αλλά έκανε αναφορά και στη διαδικασία διαλόγου προς το συμφέρον όλων των χωρών. Και αυτό το κρατάω μετά και την πρόταση και του κ. Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια χθες για επανάληψη των συνομιλιών εκεί που είχαν μείνει το 2010, οπού όπως έχω ξαναπεί ο χάρτης που οι ίδιοι είχαν προτείνει τότε απέρριπτε πλήρως τη λογική του τουρκολυβικου Μνημονίο.

Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα με το Αφγανιστάν, με την Ουκρανία και την κόντρα ΗΠΑ- Ρωσίας κανένας δεν θα ήθελε να δει ένταση και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος