ertnews.gr

Αναγνώριση ταυτότητας φύλου-Τσίπρας: «Πράξη γενναιότητας» η ψήφιση του ν/σ – Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση (video)

09/10 23:02
Αναγνώριση ταυτότητας φύλου-Τσίπρας: «Πράξη γενναιότητας» η ψήφιση του ν/σ – Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση (video)

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις κυριάρχησαν στην πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που αναμένεται να ψηφιστεί το μεσημέρι της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής. Στο επίκεντρο των διαξιφισμών βρίσκεται το άρθρο που προβλέπει δυνατότητα αλλαγής από τα 15 έτη, για το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία, για τους ανήλικους δεν θα γνωμοδοτεί η επιστημονική επιτροπή του Νοσοκομείου Παίδων, αλλά ειδική επιτροπή που θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πράξη γενναιότητας» την ψήφιση του νομοσχεδίου και τόνισε ότι η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων που δηλητηριάζουν και διχάζουν την κοινωνία.

«Καμιά παράδοση, θρησκεία και αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο σ` ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, απευθυνόμενος στη ΝΔ, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αν «θα στρίψει δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων» κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς της πτέρυγας, αλλά και γιατί άλλαξε γνώμη ο κ. Μητσοτάκης μετά τη δέσμευσή του στη συνάντηση που είχε με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι  δεν ακολουθούν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το 15ο έτος της ηλικίας, επικαλούμενος τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενημερώνοντας ότι η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία, δεν έχουν κανέναν περιορισμό ηλικίας, ενώ η Ιρλανδία έχει νομοθετήσει για το 14ο έτος , η Ολλανδία από το 16ο χωρίς καμία προϋπόθεση, και η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι στη διαδικασία αναθεώρησης για να πάει το όριο από τα 12 μέχρι τα 14 έτη.

Χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» τη νομοθετική ρύθμιση, ενώ ανήγαγε σε επίπεδο «ανθρωπιάς» την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, μετά τις «συγκλονιστικές μαρτυρίες» των γονέων των έφηβων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.

«Αυτές οι συγκλονιστικές τοποθετήσεις οι οποίες περιέγραφαν μια κατάσταση η οποία φτάνει στα όρια ορισμένες φορές του οικογενειακού δράματος δεν μπορεί να αφήσουν την κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία, δεν μπορεί να αφήσουν την Βουλή χωρίς να πάρει μέτρα. Δεν νομοθετούμε ούτε με βάση τις ιδεολογίες μας, ούτε τις ιδεοληψίες μας, ούτε τις αντιλήψεις μας. Νομοθετούμε για τους Έλληνες πολίτες και οι συγκεκριμένοι είναι Έλληνες πολίτες και χρήζουν της προσοχής μας» τόνισε.

«Η κοινωνία είναι κλεισμένη σε δοξασίες και στερεότυπα, είναι αυτονόητη η υπέρβαση με αυτό το νομοσχέδιο», επισήμανε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Σε αυτή τη συμβολική αντιπαράθεση που αφορά εξαιρετικά λίγους συμπολίτες, η Ιεραρχία, δηλαδή η διοίκηση, και όχι το Σώμα της Εκκλησίας που το αποτελούν τα εκατομμύρια πιστών στη χώρα μας, ξαναμπαίνει πολιτικά μπροστά, διεκδικεί πολιτικό ρόλο», τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας πως: «Όταν διεκδικείς πολιτικό ρόλο, θα αντιμετωπιστείς πολιτικά».

Καμία διχογνωμία δεν υπάρχει στους ΑΝΕΛ επί της αρχής του νομοσχεδίου, τόνισε ο εισηγητής του συγκυβερνώντος κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 χρόνια.

Τη δική της αντι-πρόταση νόμου κατέθεσε η ΝΔ, που μεταξύ άλλων προβλέπει διόρθωση φύλου από τα 18, το άτομο να μην είναι έγγαμο και να μπορεί μόνο μία φορά να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η νομοθετική της πρωτοβουλία είναι απολύτως αντίθετη με την σοβαρότητα με την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτή, κάνοντας λόγο για «νομοθετική προχειρότητα».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και είπε ότι το σχέδιο νόμου συνιστά “ονείρωξη” που θα την οδηγήσει σε ακόμη μία τραγωδία.

Το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση γιατί κατοχυρώνει τα δικαιώματα ανθρώπων που ζουν στα όρια της κοινωνίας, δήλωσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ, αλλά και του ΚΚΕ, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο νομική αυταπάτη.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται το Ποτάμι, την απόσυρσή του ζητά η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, αιχμηρός εμφανίστηκε για το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καλώντας τον πολιτικό κόσμο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ για αντικρουόμενα ερευνητικά και κλινικά δεδομένα έκανε λόγο η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας.

Από την πλευρά της, για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αν και το νομοσχέδιο δεν καλύπτει ολόκληρες τις κατηγορίες των μελών της

Πηγή ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version