Άμεση μετακίνηση 20.000 από τα νησιά-Στρατηγική αποτροπής με σχέδιο ανάσχεσης των ροών (video)

Η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και χαρακτηρισε φυσιολογική την αγανάκτηση των νησιωτών για το μεταναστευτικό. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι με τη σύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα υπάρξουν πάρα πολύ σύντομα απτά δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία. Το σχέδιο που έχουμε για την αποσυμφόρηση των νησιών είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό, τόνισε. Για τις αιτήσεις ασύλου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει μία ταχεία διαδικασία ολοκλήρωσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της κεντρικής στρατηγική της κυβέρνησης.

1. Επιτήρηση και αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα μας. Διευκρίνισε ωστόσο πως ο περιορισμός των ροών δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με εμάς.

2. Διαδικασίες ασύλου. Ψηφίστηκε από 1η Ιανουαρίου η νέα διαδικασία για το άσυλο και συντέμνει τους χρόνους. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται σε 60-90 ημέρες. Προβλέπεται επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται προστασίας.

3. Δημιουργία σύγχρονων και ελεγχόμενων δομών.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του θέματος μέχρι σήμερα είπε ότι η χώρα μας υιοθέτησε αποσπασματικές πολιτικές και μπαλώματα. Τόνισε ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης και η ελληνική διπλωματία προωθεί το αίτημα για επιμερισμό του προβλήματος στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σε ότι αφορά την μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά είπε  ότι αυτή θα είναι της τάξεως των 20.000 ατόμων και θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα  ενώ παράλληλα  θα γίνεται εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τόνισε μάλιστα  ότι η επιλογή των τόπων στην ενδοχώρα με τις ελεγχόμενες δομές είναι στη  βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διαχείριση αυτή θα έχει χαρακτήρα προσωρινότητας, είμαστε σε μεταβατική φάση υπογράμμισε ο υπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος