Άμεσα η κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ

Στην κατάθεση, άμεσα, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση της διαφάνειας της δράσης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μας προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Κατά τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα επαναφέρει μία διάταξη που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετώντας και εφέτη εισαγγελέα, προκειμένου δύο εισαγγελείς να αποφασίζουν για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Στη δήλωσή του αναφέρθηκε στο χρονικό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας ότι ήταν σύμφωνη με το γράμμα του νόμου ωστόσο ήταν λάθος και επέρριψε ευθύνες στον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ ότι υποτίμησε την πολιτική διάσταση του ζητήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η αντικειμενική πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε με την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ότι αν γνώριζε δεν θα επέτρεπε ποτέ την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Παράλληλα είπε πως η κυβέρνηση καταθέτει πρόταση 4 σημείων για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, και ειδικότερα:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση συμφωνεί σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει, ενώ τόνισε πως θα είναι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος