Αλ. Χαρίτσης: Να γίνει πράξη από το πολιτικό σύστημα το σύνθημα των πολιτών «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί»

Σύνοψη
  • Αλ. Χαρίτσης για ευρωεκλογές: Όπου υπάρχουν οι δυνατότητες σύγκλισης και συνένωσης δυνάμεων είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να συμπορευτούμε
  • «Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εναρμονίζεται με τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

«Η Νέα Αριστερά μπορεί να είναι η θετική έκπληξη αυτών των ευρωεκλογών» εκτίμησε ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews και σημείωσε πως «Η εδραίωση της παρουσίας μας, ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα αποτυπώνει μια ισχυρή παρουσία στο πολιτικό σύστημα, είναι για εμάς ένα ζητούμενο το οποίο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ρεαλιστικός στόχος». Επιπλέον υπογράμμισε πως στις ευρωεκλογές «πρέπει να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης» ενώ εκτίμησε πως «το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εναρμονίζεται με τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη». «Να γίνει πράξη από το πολιτικό σύστημα το σύνθημα των Ελλήνων πολιτών ότι το «έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» είπε για τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της εξεταστικής και υπογράμμισε «Το θεωρώ αδιανόητο να μην έρθει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός».

«Θα παρουσιάσουμε το Ευρωψηφοδέλτιο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Το ιδρυτικό μας συνέδριο θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές» ανέφερε.

Για το ευρωψηφοδέλτιο σημείωσε πως «θέλουμε να είναι πολύχρωμο, ευρύ και να αποτυπώνει τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

«Μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε δυνάμεις πέραν ημών» απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν θα είναι κάποιος από τους νυν βουλευτές της «Νέας Αριστεράς» υποψήφιος στις ευρωεκλογές. «το κρίσιμο για μας είναι και στο ευρωψηφοδέλτιο να αποτυπώνεται αυτή η δυνατότητα. Θέλουμε να εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιό μας άνθρωποι, προσωπικότητες, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν παρουσία στο πολιτικό σύστημα, στο πολιτικό γίγνεσθαι, οι οποίοι όμως έχουν κοινωνική δραστηριότητα, να ασχολούνται με πάρα πολλά ζητήματα κινηματικά, με πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των γυναικών, με τα περιβαλλοντικά, με τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αυτοδιοίκηση».

Βασικός μας στόχος να εδραιωθεί η Νέα Αριστερά – Πρέπει να σταλεί μήνυμα αντικυβερνητικό αποδοκιμασίας στις ευρωεκλογές

«Στόχος μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις και να συνεργαστούμε με χώρους που μπορεί να έχουμε μια προγραμματική σύγκλιση» απάντησε στο ενδεχόμενο σύμπραξης με άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές. Ωστόσο σημείωσε πως «θέλουμε να εδραιωθεί η «Νέα Αριστερά», αυτός είναι ο βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή. Όπου υπάρχουν οι δυνατότητες σύγκλισης και συνένωσης δυνάμεων είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να συμπορευτούμε με αυτές τις δυνάμεις». Όπως υπογράμμισε «Σε όλη την Ευρώπη πλανάται το φάντασμα της ακροδεξιάς. Και εμείς λοιπόν, οφείλουμε και έχουμε να δώσουμε μια πολύ μεγάλη μάχη μαζί με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη για να αποτρέψουμε αυτή την επέλαση της ακροδεξιάς. Είναι πολύ κρίσιμη μάχη και για τη χώρα μας. Στη χώρα μας πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να καταλάβει ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ότι δεν θα κυβερνούν τα επόμενα χρόνια με λογική λευκής επιταγής, ούτε με την αλαζονεία την οποία βλέπουμε σήμερα. Άρα ένα μήνυμα αντικυβερνητικό αποδοκιμασίας είναι πολύ σημαντικό».

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εναρμονίζεται με τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Χαρίτσης εντόπισε «πολύ σημαντικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ» υπογραμμίζοντας πως «δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Θέλουμε να καταγράψουμε το δικό μας πολιτικό στίγμα» και άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης: «Είδαμε μια λογική η οποία έρχεται πλήρως να εναρμονιστεί με τη λογική της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, αυτό το οποίο ονομάζεται και στη διεθνή βιβλιογραφία Trickle-down economics. Οριζόντιες φορολογικές περικοπές, οι οποίες ευνοούν τους ισχυρότερους. Καμία λογική αναδιανομής, καμία πρόβλεψη για στήριξη και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.Τι θα γίνει με τις συντάξεις για παράδειγμα, τι θα γίνει με το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι αυτό δείχνει ακριβώς μια κατεύθυνση, δείχνει και το πόσο έχουν ηγεμονεύσει οι ιδέες της Δεξιάς και στη χώρα μας, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά σύρεται πίσω από αυτές τις ιδέες και πίσω από αυτή τη λογική και πίσω από αυτή την πολιτική. Εμείς μιλάμε για την ανάγκη αναδιανομής, για την ανάγκη στήριξης των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχουν υποστεί και το πλήγμα της κρίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Το θεωρώ αδιανόητο να μην έρθει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός»

Για τη συζήτηση στην ολομέλεια του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη ανέφερε:

«Σήμερα στη Βουλή αυτό το οποίο παίζεται και αυτό το οποίο τίθεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την τιμή της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Γιατί πρέπει να αποδείξει το πολιτικό σύστημα και το ελληνικό Κοινοβούλιο την ωριμότητα του να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα, τόσο κρίσιμα ζητήματα, θεσμικά ζητήματα με όρους δικαιοσύνης. Αυτό το οποίο ζητάει ολόκληρη ελληνική κοινωνία σήμερα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. Θεωρώ αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κος Μητσοτάκης, την ώρα που βοά όλη η Ελλάδα, την ώρα βοά όλη η Ευρώπη πλέον, είδαμε τι έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και με την συνταρακτική ομιλία της κυρίας Καρυστιάνη μόλις προχθές, να μην έρθει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός να απολογηθεί για όλο αυτό το οποίο έχει συμβεί. Να δώσει τις εξηγήσεις του. Να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Είναι δυνατόν ο κος Μητσοτάκης να κρύβεται πίσω από τους υπουργούς του και τους βουλευτές του; Είναι δυνατόν να μην έρχεται σήμερα στη Βουλή να απαντήσει στις αιτιάσεις αντιπολίτευσης και να τις αντικρούσει αν θέλει να γίνει ένας σοβαρός δημοκρατικός διάλογος;. Θεωρώ ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης κρύβεται σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές και είναι κρίσιμες στιγμές και για τη συγκεκριμένη υπόθεση βεβαίως, γιατί έχουν το δικαίωμα οι συγγενείς των θυμάτων και έχει δικαίωμα όλη η ελληνική κοινωνία να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιος ευθύνεται και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουμε μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης αυτή τη στιγμή της κοινωνίας προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης βαθαίνει ολοένα και περισσότερο όταν αυτό το οποίο φαίνεται, αυτό το οποίο βγαίνει ως εικόνα προς τα έξω, είναι ότι επιχειρείται συγκάλυψη ενός τέτοιου αποτρόπαιου εγκλήματος. Να δοθούν εξηγήσεις, να καταλογιστούν ευθύνες».

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μιλάμε για συγκάλυψη. Για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η εξεταστική επιτροπή την οποία έστησε και όχι προανακριτική που θα διερευνούσε συγκεκριμένες ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων» υπογράμμισε.

Να γίνει πράξη από το πολιτικό σύστημα το σύνθημα ότι το «έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» τόνισε.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος