Αλ. Τσίπρας: Σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα οι επιστήμονες (video)

Με βασικούς άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, από όπου δήλωσε πως οι επιστήμονες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα. Εθνικός στόχος, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, είναι για την επόμενη πενταετία να σταματήσει η διαρροή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό και να γυρίσουν πίσω.

Ενθουσιασμένος δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο ΙΤΕ ο Αλέξης Τσίπρας: «Κρίμα που δεν γνωρίζει η πλειονότητα των Ελλήνων το έργο που συντελείται στο ΙΤΕ. Αν δώσουμε ανάσα στην έρευνα θα κάνουμε θαύματα».

«Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα έχει ένα τόσο υψηλό επίπεδο επιστημόνων και πρέπει να δώσουμε χώρο και ανάσα για να αναπτυχθεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με νέους ερευνητές που είχαν φύγει από την Ελλάδα και επέστρεψαν.

«Όσο η χώρα θα βγαίνει από την κρίση, τόσο θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «όλη η κοινωνία επενδύει στη γνώση που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ήδη από τον πρώτο της προϋπολογισμό εξοικονόμησε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία, ενώ έκανε και θεσμικές παρεμβάσεις δημιουργώντας θέση αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας.

Σε παρατήρηση νέου ερευνητή ότι το ΙΤΕ έχει καλό brand name, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν το γνωρίζουν αυτό, γι’ αυτό εξάγουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και τα επανεισάγουμε για να τα εμπιστευτούν οι Έλληνες.

Το ΙΤΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Αποτελείται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα και όλες οι ερευνητικές και τεχνολογικές του κατευθύνσεις επικεντρώνονται από το 1983, όποτε εγκαινιάστηκε, σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως η Μικροηλεκτρονική, τα Λέιζερ, η Μοριακή Βιολογία και η Γενετική.

Στις 19.30 είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού, ενώ, αύριο Παρασκευή θα επισκεφτεί τα Χανιά, όπου στις 10:00 θα απευθύνει ομιλία στο φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε».

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κ. Λασκαράτος], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Διήμερη επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος