Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ: Ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά-Γκρούεφσκι εποχή (video)

Θετικά αποτιμά η Αθήνα την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα. «Ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά-Γκρούεφσκι εποχή», ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», περιγράφοντας έτσι το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει, με την Αθήνα να εμμένει ιδιαίτερα στη θέση πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν τη χθεσινή συνάντηση θετικά και εκτιμούν ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών.

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός χθες μετά την συνάντησή του στο Νταβός, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, με αλληλοσεβασμό και καλή γειτονία».
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός σε όλες του τις μορφές και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου «Μ. Αλέξανδρος» και της λεωφόρου της χώρας, που καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να δείξει η ΠΓΔΜ -όπως είπε- ότι είναι δεσμευμένη στην εξεύρεση λύσης.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ, στις οποίες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

«Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς, ο λαός θα δει και θα κρίνει», διαμηνύει ο Νίκος Κοτζιάς.
Στην Αθήνα, αναμένεται στις 30 Ιανουαρίου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την επομένη θα μεταβεί στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία erga omnes και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Πολιτική κόντρα

Tο κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός πυροδότησε στην Αθήνα πολιτική κόντρα με νέες διαστάσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, δηλώνοντας πως ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο.

Η δήλωση του Ζοζέφ Ντολ αποτελεί κόλαφο για τη ΝΔ η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για άδειασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος