Αλ. Τσίπρας: Εμμονή εξυπηρέτησης συμφερόντων από την κυβέρνηση των deals

«Προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, ιδεοληψία σε παρωχημένες συνταγές δήθεν οικονομικής ανάπτυξης και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε.

«Αφού υποστηρίξατε στη ΔΕΘ ότι με τα ψίχουλα των 9 ευρώ δεν θα φουσκώσει ο λογαριασμός στο ρεύμα, αναγκαστήκατε να τα διπλασιάσετε αλλά και πάλι δεν επαρκεί για τις υπέρογκες αυξήσεις. Στη συνέχεια βγήκατε στα ΜΜΕ κι έρχεστε ξανά κι επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα και μας λέτε το τροπάριο της παγκόσμιας κρίσης. Εδώ όμως, όπως στην πανδημία είμαστε σε πρωταθλητές σε θανάτους, εδώ παρά την παγκόσμια κλιματική κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα, εδώ είμαστε πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είμαστε πάντα οι χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που μας κυβερνάνε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Είστε η κυβέρνηση των deals

«Deals είναι το μόνο που ξέρετε στα εξοπλιστικά, στο ταμείο για τις επικουρικές συντάξεις, στην υγεία , στην ενέργεια. Είστε η κυβέρνηση των deals που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο κι έχουν κοστίσει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που βλέπουν τους λογαριασμούς να πηγαίνουν στο Θεό».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε ανατρέχοντας στον Απρίλη του 2019 «που η επαίσχυντη όπως μας λέγατε κυβέρνηση όχι μόνο αύξησε τον κατώτατο μισθό αλλά αποφάσισε να δίνει πέραν του Κοινωνικού Μερίσματος ολόκληρη τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή για άλλους. Εσείς τα 900 αυτά εκατομμύρια ευρώ τα δίνετε σε funds που διαχειρίζονται την επικουρική ασφάλιση.

«Τι πρόστιμα και έλεγχοι, τι ακριβώς κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού;»

Κάνατε παρέμβαση για να αλλάξει η ηγεσία, άρα έχετε ευθύνη για τα πεπραγμένα και την αδράνεια της σημερινής ηγεσίας. Μαθαίνω ότι ο διορισμένος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε αναπροσαρμογή πλαισίου για ελέγχους κι εσείς αρνείστε.

«Κρυφτούλι ευθυνών δεν θα το ανεχθούμε», είπε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα σε βάρος καταναλωτών σε περίοδο κύματος σαρωτικής ακρίβειας.

«Πιο ανήθικο το τέταρτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβέρνησης»

Πιο ανήθικο γνώρισμα και πιο μεμπτό είναι ο εθισμός στην εξυπηρέτηση συμφερόντων με τα ολιγοπώλια στην ενέργεια να αλωνίζουν.

Επιχειρείται μετατροπή της ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο χωρίς το Δ (δημόσια επιχείρηση). Επιλέγετε να παραδώσετε σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία και η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων που δήθεν έρχεστε να ανακόψετε με ψίχουλα, ψέματα και μνημειώδη προχειρότητα. Είστε αστραπιαίοι όταν βγάζετε στο σφυρί τα ασημικά του κράτους. Αποφασισμένοι, ατάραχοι ολοκληρώσατε το σχεδιασμό για τη ΔΕΗ σε δύο μήνες. Τουλάχιστον οι κυβερνήσεις των σκληρών μνημονίων προέβλεπαν και κάποιο κέρδος για το Δημόσιο, ενώ εσείς δεν πουλάτε καν, εκχωρείτε.

Καθόλου άγνωστο το Fund που ελέγχει και το χώρο της ασφάλισης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι ανάπτυξη αλλά ανάκαμψη»

Η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών είναι εξαρτημένη από το μισθό τους και την τρίτη εβδομάδα του μήνα στερεύει το εισόδημα. Μας είπατε ότι έχει αυξηθεί το μέσο εισόδημα, εύκολο να παίρνεις επιλεκτικά στοιχεία για πλαστή πραγματικότητα. Δεν είναι ανάπτυξη αλλά ανάκαμψη. Στο δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζεται πράγματι αύξηση εισοδήματος μόνο που η ακρίβεια ξέσπασε στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Με δημιουργική λογιστική και ψέματα πορεύεστε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η προπαγάνδα σας μπορεί να ευημερεί, αλλά τόσο δυστυχούν οι άνθρωποι»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «προπαγάνδα» από τα ΜΜΕ, τα οποία «κατασκευάζουν μια εικόνα παραδείσου, εκτός πραγματικότητας».

«Χρησιμοποιείτε δημιουργική λογιστική για να κατασκευάσετε ψέματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύγκριση «ανόμοιων στοιχείων» για την ανάκαμψη «και όχι την ανάπτυξη» της οικονομίας.

«Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Υπάρχει βαθιά υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τα νοικοκυριά, την οικονομία και τους παραγωγικούς τομείς της, με ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας: 1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. 3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. 4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48. 5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν».

«Αλλά αυτά δεν θέλετε και δεν μπορείτε να τα κάνετε, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις εμμονές και τις δεσμεύσεις σας. Αυτό που δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε είναι την κοροϊδία σας κ. Μητσοτάκη. Σας καλώ να αναλάβετε την κοινωνική και πολιτική σας ευθύνη. Να άρετε άμεσα το αδιέξοδο που έχετε οδηγήσει την ελληνική κοινωνία. Στον επόμενο τόνο σας πληροφορώ ότι δεν θα είναι η ώρα Μητσοτάκη, αλλά η ώρα του λαού», κατέληξε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος