Αλ. Τσίπρας: Δεύτεροι χειρότεροι της Ευρώπης παρά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα – Κύμα λουκέτων στα αρτοποιεία

Array

«Χρειάζεται μια άλλη πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων, χρειάζεται δικαιοσύνη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος στη Λυκόβρυση.

«Οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και ιδίως για τον κλάδο των αρτοποιών που έχουν δει ακόμα και μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια τον Αύγουστο, αύξηση στους λογαριασμούς τους και όχι μείωση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε:

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε, οι αυξήσεις δεν έφυγαν και σήμερα, Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν στα τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου να είναι τιμές που δεν μπορούν αν ανταπεξέλθουν και τιμές που κάνουν απαγορευτική τη λειτουργία τους. Δεκάδες, εκατοντάδες αρτοποιεία κλείνουν σε όλη τη χώρα ενώ και θέσεις εργασίας χάνονται διότι οι αυξήσεις για ένα μέσο αρτοποιείο αντιστοιχούν σε δύο και τρεις μισθούς εργαζόμενου. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο που συναντήθηκα με τους αρτοποιούς μια επιδότηση για εκείνους που ποτέ όμως δεν τους δόθηκε. Είναι η ώρα να δοθεί και μάλιστα αναδρομικά για να σταματήσει αυτό το κύμα των λουκέτων στα αρτοποιεία».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Είναι δυνατόν να είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε τιμές ρεύματος για μη οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή για τις μικτές και μεσαίες επιχειρήσεις; Ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις να είμαστε οι δεύτεροι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη; Είναι δυνατόν να μην έχει μειωθεί ούτε μισό τοις εκατό ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης αλλά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβαρύνει ο μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν μειώσει τους έμμεσους φόρους; Όλα αυτά ειναι πολιτική επιλογή και πράγματι κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να ατενίσει την επόμενη μέρα ούτε καν με αισιοδοξία ούτε καν με αντοχές, δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα».

Αν υπολογιστεί ο συνολικός κύκλος των υπερκερδών από την έναρξη της κρίσης, για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για τους παρόχους και για τη ΔΕΠΑ αερίου, «είμαστε σε έναν λογαριασμό 3 δισ. και δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ», είπε στη συνέχεια. Πρόσθεσε πως αν σε αυτό συνυπολογιστεί και «ο τρόπος με τον οποίο αυτήν τη στιγμή επιβαρύνεται ο μέσος καταναλωτής από τους έμμεσους φόρους που παραμένουν υψηλοί ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, βλέπουμε ότι τα ταμεία του κράτους -υπάρχει μια δεύτερη αισχροκέρδεια εδώ- έχουν αύξηση εσόδων γύρω στα 7 δισ. σε ετήσια βάση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος